Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2012

FG Europe: Ξέχασε τις… λεπτομέρειες που «καίνε»!

FG Europe: Ξέχασε τις… λεπτομέρειες που «καίνε»!
Διαβάζοντας κάποιος τα δελτία τύπου της FG Europe σχετικά με την πορεία του 2011 και τους στόχους του 2012, ενημερώνεται για πολύ θετικά δεδομένα: για αύξηση πωλήσεων και κερδών πέρυσι, για συνέχιση της προσπάθειας εξωστρέφειας, για την ανάληψη νέας αντιπροσωπείας ηλεκτρικών συσκευών (κινεζική Midea), για στόχο αιολικών πάρκων 579 MW στη Νότια Εύβοια (έχουν ήδη ληφθεί άδειες παραγωγής για 294 MW) και για άλλα σχετικά.

Υπάρχουν όμως πράγματα για τα οποία η διοίκηση της FG Europe φαίνεται πως… ξέχασε να ενημερώσει τους επενδυτές ή τα θεώρησε «επουσιώδη».

Η εισηγμένη λοιπόν, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν είχε χαμηλό δανεισμό, συνήθιζε να επενδύει πολύ σημαντικά ποσά σε χρεόγραφα, αποκτώντας μετοχές εισηγμένων και μη εταιρειών.

Για παράδειγμα, πριν από το 2010 είχε ένα χαρτοφυλάκιο με τραπεζικές μετοχές (οι οποίες υπέστησαν κατακόρυφη πτώση) και με διάφορες άλλες «αστεράτες» επιλογές από το Χ.Α. που θα… ζήλευε και ο Warren Buffett: Βιοτέρ, Μηχανική, Προοδευτική, Μοχλός, Ράδιο Κορασίδη, Elephant κ.ά.

Στην Dionic για παράδειγμα, όπου η FG Europe είχε επενδύσει 614 χιλιάδες ευρώ, οι μετοχές αυτές στις 31/12/2011 αποτιμήθηκαν μόλις προς 41 χιλιάδες ευρώ (-93%) και από τότε έχουν πέσει ακόμη περισσότερο…

Θα πείτε ότι αυτά είναι λάθη του παρελθόντος, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Κι αυτό γιατί πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση της FG Europe θεώρησε σωστό να διαθέσει άλλα 2,65 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 480.000 μετοχές της εταιρείας Globus Maritime Limited, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq.

Προφανώς… κατά σύμπτωση, όλως τυχαίως δηλαδή, η Globus Maritime Limited ανήκει στον βασικότερο μέτοχο της FG Europe, Γιώργο Φειδάκη. 

«Τη θεωρήσαμε ευκαιρία», λέγεται πως υποστήριξε η διοίκηση για τη συγκεκριμένη επιλογή της. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2011, όπου έγινε η αγορά, έως το τέλος της περυσινής χρονιάς προέκυψε αρνητική υπεραξία άνω του 50%! Συγκεκριμένα, δόθηκαν 2,656 εκατ. και έμεινε 1,229 εκατ. ευρώ.

Το περίεργο είναι πως την εποχή όπου όλες οι επιχειρήσεις προσφέρουν γη και ύδωρ για κάποια ρευστότητα από τις τράπεζες η διοίκηση της FG Europe επέλεξε να βγάλει από το ταμείο της πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μετοχές εταιρείας του βασικού της μετόχου!

«Εμείς δεν εχωρούσαμε, γέννησε κι η γριά μας», που λέει και η παροιμία…

Και όλα αυτά σε μια χρονιά όπου οι ταμειακές ροές για την FG Europe ήταν έντονα αρνητικές (+8,9 εκατ. οι λειτουργικές και -39,9 εκατ. οι επενδυτικές λόγω και των επενδύσεων που υλοποιεί), με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (τραπεζικά δάνεια μείον ταμείο) να εκτιναχθεί!

ΥΓ.1: Το συνολικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο της FG Europe έχει κόστος κτήσης 6,16 εκατ. ευρώ και στις 31/12/2011 αποτιμάτο στα 3,38 εκατ. ευρώ.

ΥΓ.2: Η ίδια διοίκηση που επένδυσε 2,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές εταιρείας του βασικού της μετόχου θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος, προκειμένου να μην εκταμιεύσει ποσό σαφώς χαμηλότερο των 2,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο όλο και κάτι θα περίσσευε και για την κακομοίρα τη μειοψηφία…

ΥΓ.3: Πέραν αυτού, στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου της FG Europe υπάρχει από το 2010 μια επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ σε μετοχές της μη εισηγμένης τράπεζας First Business Bank (FBB), όλως τυχαίως ιδιοκτησίας του δεύτερου σε μέγεθος βασικού μετόχου της FG Europe (Β. Ρέστη) και συνεταίρου στη θυγατρική RF Energy.

Η συγκεκριμένη επένδυση στις 31/12/2011 εξακολουθούσε να αποτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί τίτλοι κατά τη διετία 2010-2011 έχουν καταγράψει βαρύτατες απώλειες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v