Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 7 2012

Τραπεζικά δάνεια: Τα νούμερα που… σκοτώνουν!

Τραπεζικά δάνεια: Τα νούμερα που… σκοτώνουν!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, νέα υποχώρηση σημείωσε η πιστωτική επέκταση τον Μάρτιο του 2012.

Μόνο τον Μάρτιο, τα δανειακά υπόλοιπα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 1,36 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, από τον Μάρτιο του 2011 έως τον φετινό Μάρτιο τα δανειακά υπόλοιπα των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά ποσό μεγαλύτερο των 8 δισ. ευρώ (-4%), εκ των οποίων γύρω στα 5-6 δισ. το τελευταίο πεντάμηνο.

Η κατάσταση δηλαδή επιδεινώνεται από μήνα σε μήνα.

Στην πράξη, όμως, τα ποσά που οι τράπεζες έχουν ρουφήξει από την ελληνική πραγματική οικονομία το τελευταίο δωδεκάμηνο (αποπληρωμές δανείων μείον νέες χρηματοδοτήσεις) υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα των δανείων έχουν ενισχυθεί και με τους ενδιάμεσους χρεωστικούς τόκους.

Ενώ δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης οι τράπεζες τροφοδοτούσαν την ελληνική οικονομία με δεκάδες δισ. ευρώ πρόσθετη ρευστότητα κάθε χρόνο, τώρα όχι μόνο της έχουν στερήσει τα κεφάλαια αυτά, αλλά επιπλέον της έχουν ρουφήξει πάνω από 8 δισ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο…

ΥΓ.1: Αν συνεκτιμηθεί πως σε ορισμένες δραστηριότητες η χρηματοδότηση είναι αυξημένη (π.χ. ενέργεια, εξαγωγικές εταιρείες κ.λπ.), εύκολα συνάγεται πως η μείωση των τραπεζικών δανείων (το κλείσιμο της κάνουλας, δηλαδή) είναι πολύ εντονότερη από τον μέσο όρο στους υπόλοιπους κλάδους και οικονομικούς τομείς, όπως π.χ. στον αγροτικό τομέα, στο λιανικό εμπόριο, στους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

ΥΓ.2: Όλα δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον τους αμέσως επόμενους μήνες.

ΥΓ.3: Παρά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα των χορηγήσεων μειώνονται, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις συνεχίζει να επιδεινώνεται, επειδή οι καταθέσεις πέφτουν περισσότερο απ’ ό,τι οι χορηγήσεις (το πρώτο δίμηνο του 2012 υπήρξαν εκροές γύρω στα 10 δισ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκε τάση σταθεροποίησης το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου).

ΥΓ.4: Επιδείνωση (άνοδο) παρουσιάζει και ο δείκτης χορηγήσεων προς ΑΕΠ, γιατί το ΑΕΠ μειώνεται περισσότερο από τις χορηγήσεις (-4% οι χορηγήσεις, κοντά στο -6% το ΑΕΠ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v