Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2012

Οι τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση και η Ισπανία

Οι τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση και η Ισπανία
Μετά την Πορτογαλία και η Ισπανία αποφάσισε να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω μετατρέψιμων τίτλων (μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια ή προνομιούχες μετοχές).

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι τοπικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μεγάλης πτώσης στα ακίνητα και της έκρηξης της ανεργίας θα ενισχυθούν κεφαλαιακά από το κράτος, χωρίς να αντλήσουν αμέσως φρέσκο χρήμα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν μετατρέψιμους τίτλους που θα καλύπτει το Δημόσιο λαμβάνοντας ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 10%.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών υπολόγισε ότι τα συνολικά κρατικά κεφάλαια που θα διοχετευθούν στις τράπεζες δεν θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η Ισπανία και πριν από αυτήν η Πορτογαλία επέλεξαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών την έκδοση μετατρέψιμων τίτλων ανοίγει τον δρόμο να δεχθεί η τρόικα αντίστοιχη ρύθμιση και για την Ελλάδα.

Δηλαδή να υπάρξει αυξημένη χρήση Μετατρέψιμων Ομολογιακών Δανείων, ειδικού τύπου, των γνωστών CoCos, στην ανακεφαλαιοποίηση.

Βέβαια, το μοντέλο των μετατρέψιμων τίτλων χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για τράπεζες που χρειάζονται συμπλήρωση κεφαλαίων.

Για όσες -ισπανικές- απαιτήθηκε πλήρης αναπλήρωση κεφαλαίων υπήρξε κρατικοποίηση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v