Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2004

Οι δείκτες… ευημερούν, οι μετοχές… αργοπεθαίνουν!

Είναι γεγονός. Οι βασικοί δείκτες της αγοράς έχουν ανέβει. Ο Γενικός και ο FTSE δικαιολογούν, εκ πρώτης όψεως, την άποψη ότι το χρηματιστήριο ”ανέβηκε” μέσα στο 2004.

Πλην όμως η άποψη αυτή δεν είναι σωστή. Διότι αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το σύνολο των μετοχών της Σοφοκλέους, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Όπως γράφτηκε και στα χρηματιστηριακά σχόλια του euro2day, περίπου 290 μετοχές ετοιμάζονται να κλείσουν τη χρονιά με πτώση!!!

Είναι δε πολλές οι μετοχές που είδαν την τιμή τους να εκμηδενίζεται μέσα σε ένα ”ανοδικό διάστημα” του Χ.Α.

Κι αυτό, δυστυχώς, δεν είναι παράλογο. Το ελληνικό χρηματιστήριο -η Κύρια Αγορά και η Παράλληλη, που μόνο… παράλληλη δεν είναι- διαθέτουν πολύ περισσότερες μετοχές απ’ ό,τι επιτρέπει το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ο αριθμός και το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Χρειάζεται λοιπόν μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του χρηματιστηριακού συστήματος (και όχι απαραίτητα η εξόντωση ή ο εξοστρακισμός εκείνων που… ”περισσεύουν”, όπως φαίνεται να πιστεύουν κάποιοι).

Μπορεί να υπάρξει μια νέα τμηματοποίηση της αγοράς, με νέους όρους, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές, ώστε να παραμείνουν μικρότερες και λιγότερο ”εμπορεύσιμες” εταιρίες, στα πρότυπα που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες στο εξωτερικό.

Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπούμε σε λογικές του τύπου… ”πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v