Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2012

Πληροφορική: Ένα ΕΣΠΑ θα φέρει την άνοιξη;

Πληροφορική: Ένα ΕΣΠΑ θα φέρει την άνοιξη;
Τα έργα πληροφορικής του ΕΣΠΑ -που θεωρητικά θα δούμε να τρέχουν τους επόμενους μήνες, μετά τις εκλογές, ή έστω από το 2013- θα μπορούσαν να ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να συγκινεί το ταμπλό του Χ.Α. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που κρατάνε μικρό καλάθι. Όχι μόνο γιατί αμφιβάλλουν για το αν και πότε τελικά τα συγκεκριμένα έργα θα προκηρυχθούν και θα ανατεθούν (το πότε θα… πληρωθούν είναι μια άλλη κουβέντα) αλλά και επειδή πολλές εταιρείες που ανέλαβαν τέτοια έργα στο παρελθόν δεν είδαν προκοπή.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας -στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης- στη μακροσκελή αναφορά του για τις φετινές προοπτικές του ομίλου δεν είπε κουβέντα για το σχετικό θέμα.

Και όταν τον ρωτήσαμε σχετικά, κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους: «Αν τρέξουν τα έργα του ΕΣΠΑ, εμείς προβλέπω ότι θα πάρουμε κάποιο κομμάτι τους, αλλά η δική μας έμφαση βρίσκεται στα έργα του ιδιωτικού τομέα και βέβαια στα έργα του εξωτερικού, όπου το γραφείο μας στις Βρυξέλλες πάει καλά», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως γίνεται δουλειά υποδομής στο εξωτερικό, η οποία αναμένεται να αποδώσει περισσότερα σε βάθος χρόνου.

Σε μια περίοδο λοιπόν όπου ορισμένοι παράγοντες του κλάδου (π.χ. ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Τζήκας) πιστεύουν πως τα έργα του ΕΣΠΑ είναι σε θέση να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο από το 2013 (κάποιοι άλλοι οραματίζονται η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να γίνει ένα νέο… Silicon Valley), στελέχη των εταιρειών εκφράζουν επιφυλάξεις.

Και αυτό γιατί η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα έργα του δημοσίου για τις εταιρείες πληροφορικής προσθέτουν τζίρους και όχι κέρδη.

«Η όλη διαδικασία των δημόσιων έργων γίνεται με τόσες καθυστερήσεις, με τέτοιες ασάφειες και με τόσα πισωγυρίσματα ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μένει τίποτε στις εταιρείες που τα υλοποιούν», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής.

Πέραν όλων αυτών, την παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο «κουμπωμένες» οι τράπεζες και πολύ πιο αφερέγγυο το δημόσιο.

Θα δούμε μια από τα ίδια και με τα έργα που -θεωρητικά τουλάχιστον- αναμένονται;

Παράγοντες της αγοράς λένε πως γίνονται κάποιες προσπάθειες από την πλευρά του κράτους για να βελτιωθεί η κατάσταση, όμως όλοι κρατούν μικρό καλάθι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v