Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 18 2012

Sciens: Η διαγραφή… ταιριάζει στην Ηλέκτρα!

Sciens: Η διαγραφή… ταιριάζει στην Ηλέκτρα!
Με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μετόχων, η τακτική γενική συνέλευσης της Sciens την Παρασκευή αποφάσισε να προτείνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη διαγραφή των μετοχών της από το Χ.Α.

Έτσι, μία ακόμη μετοχή εισηγμένης εταιρείας αποσύρεται από το ταμπλό, διακόπτοντας τη 15ετή περίπου, πολυτάραχη και άκρως περιπετειώδη ιστορία της.

Η εισηγμένη εισήλθε αρχικά στο Χ.Α. σαν Ηλέκτρα, μια μικρή εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού, συμφερόντων της οικογένειας Σαρίδη.

Κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας, είχαμε την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο τόσο της περιβόητης επενδυτικής εταιρείας Laidlaw -που θα αναλάμβανε να φέρει δουλειές και συμμάχους, αλλά στη συνέχεια οι εκπρόσωποί της είχαν κάτι εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη…- αλλά και της Τεχνικής Ολυμπιακής (οικογένεια Στέγγου).

Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, η οικογένεια Σαρίδη στέλνει τη Laidlaw «από εκεί που ήρθε» και λίγο αργότερα μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο η Τράπεζα Πειραιώς!

Η εισηγμένη μετονομάζεται σε Πειραιώς Real Estate, με βασικό σκοπό την αξιοποίηση ακινήτων, ενώ η παλαιά δραστηριότητα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού εισφέρθηκε σε θυγατρική εταιρεία της ΠΕΑ (Πειραιώς Real Estate).

Η επόμενη φάση της εταιρείας περιλαμβάνει τη σύμπραξη του ομίλου Πειραιώς με την επιχειρηματική οικογένεια Ρήγα. Η παλιά δραστηριότητα επιστρέφει στην οικογένεια Σαρίδη, ενώ η εταιρεία -που μετονομάζεται σε Sciens- ενισχύεται με μια σειρά συμμετοχών και δραστηριοτήτων της οικογένειας Ρήγα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ακολουθεί μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου το 2009 με καταβολή μετρητών (άνω των 100 εκατ. ευρώ), στην οποία -εκτός των άλλων μετόχων- εισέρχεται και το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο Plainfield.

Τον Οκτώβριο του 2010 υλοποιείται μια νέα αύξηση κεφαλαίου, αυτήν τη φορά όχι με μετρητά, αλλά με εισφορές περιουσιακών στοιχείων (συμμετοχών και ακινήτων), ύψους 108 εκατ. ευρώ, από τους τρεις βασικότερους μετόχους της Sciens (οικογένεια Ρήγα, Τράπεζα Πειραιώς, Plainfield).

To ποσοστό των τριών αυτών μετόχων, αθροιστικά, είχε προσεγγίσει το 90%, με αποτέλεσμα η διασπορά της μετοχής να περιοριστεί δραστικά.

Με «story» λοιπόν ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και με ένα μεγάλο discount στο ταμπλό έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής, η διοίκηση της Sciens επιχείρησε να διαθέσει ποσοστό μετοχών σε θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού μέσα στο 2011, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να στεφθεί από επιτυχία (αναμφίβολα, συνετέλεσε και η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας).

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή: το fund της Plainfield θέλησε να ρευστοποιήσει, η οικογένεια Ρήγα απέκτησε το ποσοστό και στη συνέχεια προχώρησε σε δημόσια πρόταση.

ΥΓ.: Μόνο οι δύο τελευταίες ΑΜΚ της Sciens ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης την Παρασκευή κυμαινόταν μόλις γύρω στα 45 εκατ. ευρώ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v