Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2012

Ασπίς:Η εκκαθάριση & τα ψίχουλα για ασφαλισμένους

Ασπίς:Η εκκαθάριση & τα ψίχουλα για ασφαλισμένους
Μετά από δύο και πλέον χρόνια καθαρής κοροϊδίας, το χαρτοφυλάκιο προγραμμάτων ζωής της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value τίθεται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος σε εκκαθάριση.

Την εκκαθάριση θα κληθούν να κάνουν οι εκκαθαριστές των δύο εταιρειών και από το αποτέλεσμά της (εκκαθάρισμα) οι ασφαλισμένοι θα λάβουν κάποια από τα χρήματα που δικαιούνται ή ακόμη χειρότερα κάποια από τα χρήματα που πλήρωσαν.

Και το λέμε αυτό γιατί ακούμε ότι στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια οι απαιτήσεις των δικαιούχων προγραμμάτων ζωής ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ, όταν η ρευστοποιήσιμη αξία των επενδύσεων με το ζόρι φθάνει τα 90 εκατ. ευρώ.

Αν είναι έτσι, τότε, και με δεδομένη την αναλογική κατανομή του προϊόντος της εκκαθάρισης, οι ασφαλισμένοι θα πάρουν… ψίχουλα.

Αν, μάλιστα, η διαδικασία της εκκαθάρισης κρατήσει, ως είθισται στην Ελλάδα, 10 ή 15 χρόνια (σ.σ. η εκκαθάριση της Τράπεζας Κρήτης συνεχίζεται ακόμη), τα έξοδα θα είναι τόσο μεγάλα που τα ποσά που θα μοιραστούν τελικά στους δικαιούχους θα είναι λιγότερα και από ψίχουλα.

Το καυτό ερώτημα είναι γιατί αποφασίστηκε να τεθούν σε εκκαθάριση τα χαρτοφυλάκια πριν διερευνηθεί περισσότερο η πρόταση Μωραϊτάκη για την ειδική χρηματοδότηση του Επικουρικού Ζωής και τη μετεξέλιξή του σε ασφαλιστική που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ζωής των δύο εταιρειών και όσων πτωχεύσουν στο μέλλον.

Αν δεν αλλάξει κάτι, οι όποιες ελπίδες έχουν οι ασφαλισμένοι των δύο εταιρειών να πάρουν τα λεφτά τους είναι από τις αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον του Δημοσίου για άσκηση πλημμελούς εποπτείας, που ευθύνεται για την κατάρρευση των δύο μεγάλων εταιρειών ζωής, συμφερόντων Ψωμιάδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v