Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2012

Επιχείρηση «Φλόριντα» ετοιμάζει ο Μαυραγάνης

Επιχείρηση «Φλόριντα» ετοιμάζει ο Μαυραγάνης
Το εγχείρημα μετατροπής της Ελλάδας σε… Φλόριντα της Ευρώπης ξεθάβει από τα συρτάρια η κυβέρνηση, εξετάζοντας την παροχή φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση και εγκατάσταση στη χώρα μας ευκατάστατων αλλοδαπών συνταξιούχων, επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων.

Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προανήγγειλε τη διενέργεια μελέτης για θέσπιση κινήτρων απόκτησης στην Ελλάδα φορολογικής κατοικίας από οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς.

Κίνητρα, δηλαδή, ώστε πλούσιοι Ευρωπαίοι, κυρίως συνταξιούχοι και δευτερευόντως επιχειρηματίες και στελέχη, όχι μόνο να αγοράσουν στη χώρα μας τουριστικές κατοικίες, αλλά και να διαμένουν εδώ πάνω από 182 ημέρες τον χρόνο, ώστε να φορολογούνται και για όλα τους τα εισοδήματα.

Σήμερα οι ξένοι που διαμένουν και φορολογούνται στη χώρα μας υπόκεινται στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με τους ημεδαπούς. Δηλαδή, φορολογούνται στην κλίμακα με τους ίδιους συντελεστές. Όταν στην Κύπρο το εισόδημα από ξένη πηγή δεν φορολογείται καθόλου, με αποτέλεσμα περίπου 650 χιλιάδες ξένοι να διαθέτουν, στο μη κατεχόμενο τμήμα της χώρας, τουριστική κατοικία διαμένοντας σε αυτήν 3-8 μήνες τον χρόνο.

Η πρόθεση του Γ. Μαυραγάνη και της κυβέρνησης είναι απόλυτα σωστή.

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα διαθέτει over capacity σε κύρια και παραθεριστική κατοικία και η οικοδομή έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του '60, η παροχή κινήτρων για αγορά κατοικίας και εγκατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, είναι πως θα γίνει χωρίς να ανοίξει «παράθυρο» που να επιτρέπει σε χιλιάδες Έλληνες να κάνουν χρήση των κινήτρων εμφανίζοντας εισόδημα από ξένη πηγή.

Τρόποι και εργαλεία, βέβαια, υπάρχουν.

Αρκεί να εφαρμοστούν οι δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αν δεν γίνουν όλα αυτά, για άλλη μία φορά οι καλές προθέσεις θα σκοντάψουν στην αδυναμία ή στην απροθυμία εφαρμογής από την πλευρά της διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v