Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 24 2012

Η «σκληρή» ΕΚΤ, τα νέα μέτρα και πώς θα μαλακώσει

Η «σκληρή» ΕΚΤ, τα νέα μέτρα και πώς θα μαλακώσει
Τον ρόλο του κακού απέναντι στην Ελλάδα ανέλαβε, όπως όλα δείχνουν, σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να προσηλωθεί στην επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος φέτος κάτω του 7% του ΑΕΠ και αν χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα.

Η σκληρή στάση της εκφράστηκε τόσο στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όσο και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών. Και αποτυπώθηκε και έμπρακτα με τη νέα διακοπή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ίδια.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι σκληρή γραμμή θα κρατήσει και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ.

Αντίθετα, η Κομισιόν και το ΔΝΤ συζητούν το αίτημα της κυβέρνησης να συνυπολογιστεί η υψηλότερη της προβλεπόμενης ύφεση και να μη ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Επιμένουν, όμως, να εφαρμοστούν όσα μέτρα προβλέπονται ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος ώστε η Ελλάδα φέτος να επιχειρήσει να προσεγγίσει τον αριθμητικό και μόνο στόχο του ελλείμματος (14,9 δισ. ευρώ).

Αν η χώρα πετύχει μέχρι τον Σεπτέμβριο να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης, τότε μάλλον θα μαλακώσει και η σκληρή ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v