Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2005

Οι συνενώσεις μικρο-τραπεζών και τα...κεράσια !!!

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει και ”τσιμπούν” σε τυχόν ανοδικά ξεσπάσματα μικρών και… μικρομεσαίων τραπεζών, ένα έχουμε να πούμε. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Θυμηθείτε την παροιμία ”Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι”!!!

Διότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι διάφοροι φερέλπιδες παλαιότερα ”μικροτραπεζίτες”, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται- με … οδυνηρό σε ορισμένες περιπτώσεις τρόπο- τις δυσκολίες και τις ιδιομορφίες της ελληνικής αγοράς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ”το… μέγεθος μετράει”.

Ατυχώς όμως, όταν λέμε για μέγεθος δεν εννοούμε αυτό που θα μπορούσε να προκύψει από την συνένωση δύο ή και τριών μικρών με τα προβλήματα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, που ενδεχομένως κουβαλάει η καθεμία…

Μιλάμε για ΠΟΛΥ μεγαλύτερο μέγεθος, ιδίως όταν μια τράπεζα θέλει να έχει πραγματικό ρόλο στη λιανική τραπεζική και στον δανεισμό μικρομεσαίων έστω επιχειρήσεων.

Επ αυτού σημειώνουμε τρία, κατά την άποψη της στήλης, σημαντικά στοιχεία πληροφόρησης:

- Τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Societe Generale (Γενική) ότι ενδιαφέρονται ενδεχομένως για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο χαρακτήρισαν ως ”καλή περίπτωση” ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ”μικρούς” της αγοράς.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει κάνει τεράστιες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια προκειμένου να ”καθαρίσει” το χαρτοφυλάκιο της Γενικής.

-Την ανακοίνωση του ομίλου Marfin που ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους κινήσεις, αλλά και ότι ουδόλως ενδιαφέρεται να αγοράσει την Τράπεζα Αττικής. Κι αυτό με την αναγκαία και μάλλον …χρήσιμη σημείωση εκ μέρους μας, ότι οι τράπεζες του συγκεκριμένου ομίλου έχουν αποφύγει την ”ταχεία” επέκταση στο δανεισμό επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο τομέα των προβλέψεων και των επισφαλειών.

-Το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας κ. Κελτσόπουλος επέλεξε σε συνέντευξη του, όχι μόνον να καταστήσει σαφές ότι η συγκεκριμένη τράπεζα προσανατολίζεται σε ”στρατηγική συνεργασία”- αφού προηγουμένως ενισχύσει τα κεφάλαια της με ομολογιακό και τιτλοποίηση δανείων αυτοκινήτου- αλλά και να δώσει … κατευθύνσεις για τους πιθανούς ”συμμάχους”.

Ο κ. Κελτσόπουλος ακολουθώντας τη μεθοδολογία της ”εις άτοπον απαγωγής” κατέληξε να… ”φωτογραφίσει” με εντυπωσιακή καθαρότητα τους πιθανούς στρατηγικούς συνεργάτες, δηλαδή την ASPIS και τη ΝOVA!!!

Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι ένας τρόπος στρατηγικής συνεργασίας μπορεί να έχει ενδιαφέρον αυτή την περίοδο, η ανταλλαγή μετοχών. (Ίσως διότι τα μετρητά σπανίζουν στην εποχή μας εν αντιθέσει με τα…χαρτιά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v