Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2012

Κυβέρνηση:Κατάλαβαν την... γκάφα στο λαθρεμπόριο

Κυβέρνηση:Κατάλαβαν την... γκάφα στο λαθρεμπόριο
Μαθαίνουμε ότι τα υπουργεία Οικονομικών, ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης συντονίζονται, ή προσπαθούν να συντονιστούν, για να κλείσουν την πόρτα στο λαθρεμπόριο, την οποία τα ίδια άνοιξαν διάπλατα με την απόφαση για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο κίνησης.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι εγκρίνοντας την απόφαση της περασμένης εβδομάδας οι αρμόδιοι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην έξαρση του λαθρεμπορίου.

Όπως εξήγησε το euro2day σε άρθρο του περασμένου Σαββάτου, η απόφαση, εκτός από το ότι κάνει δυσβάστακτο το κόστος θέρμανσης, επιτρέπει την παράνομη διοχέτευση του ναυτιλιακού αφορολόγητου πετρελαίου στο κύκλωμα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι δύο τύποι πετρελαίου έχουν τις ίδιες προδιαγραφές, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του Δημοσίου.

Ας περιοριστούμε στην πλέον αθώα εκδοχή. Ότι δηλαδή οι επικοινωνιακές ανάγκες για γρήγορη ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών μέσω του επιδόματος πετρελαίου επισκίασε την αξιολόγηση των επιπτώσεων στο λαθρεμπόριο.

Για την περίπτωση, απλώς να παρατηρήσουμε ότι με τα σημερινά δεδομένα κάθε απόφαση για την «πάταξη του λαθρεμπορίου» (έχει καταντήσει ανέκδοτο, όπως και η «πάταξη της φοροδιαφυγής») μέσω συστημάτων εισροών-εκροών, με ιχνηθέτες και διατήρηση των προδιαγραφών του πετρελαίου θέρμανσης, ίδιων με αυτές του ναυτιλιακού, απλώς θα συντηρήσει για ένα ακόμη χρόνο το «πάρτι» των λαθρεμπόρων.

Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή μέχρι να εγκριθούν οι προδιαγραφές για τα συστήματα εισροών-εκροών και τους ιχνηθέτες, να ακολουθήσουν δημόσιες διαβουλεύσεις, να αντιμετωπιστούν αντιδράσεις κλάδων, πραγματικές ή προσχηματικές, θα φαγωθεί η χειμερινή περίοδος και το υπ. Οικονομικών θα ψάχνει να βρει λεφτά να πληρώσει το επίδομα θέρμανσης.

Το έργο το έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Αρκεί να θυμίσουμε ότι προηγούμενες απόπειρες να τοποθετηθούν ιχνηθέτες στα καύσιμα δεν καρποφόρησαν γιατί κάποιοι «ειδικοί» διατυμπάνιζαν στις τηλεοράσεις ότι οι ιχνηθέτες... καταστρέφουν τους κινητήρες των αυτοκινήτων.

Αν θέλουν πραγματικά τα υπουργεία να πατάξουν το λαθρεμπόριο, ας κάνουν ενιαίο τύπο για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Όταν, δε, εφαρμοστεί το σύστημα εισροών-εκροών, εισαχθούν οι ιχνηθέτες στα καύσιμα και κυρίως όταν δοκιμαστεί στην πράξη η αποτελεσματικότητά τους, ας αποφασίσουν ό,τι άλλο θέλουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v