Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2012

Ποιες καραμπόλες έρχονται στον ασφαλιστικό κλάδο

Ποιες καραμπόλες έρχονται στον ασφαλιστικό κλάδο
Μια σειρά σημαντικές καραμπόλες θα προκαλέσει στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά το κύμα συγχωνεύσεων που δρομολογείται στον τραπεζικό κλάδο.

Η σύμπραξη της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank θα φέρει στον ίδιο όμιλο την Εθνική Ασφαλιστική και τη Eurolife.

Η πρώτη κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς και η δεύτερη περίοπτη θέση στην αγορά, βασιζόμενη σχεδόν αποκλειστικά στο κομμάτι του bancassurance.

Η Εθνική Ασφαλιστική έχει παρουσία επίσης στην Κύπρο και στη Ρουμανία, χώρες επίσης στις οποίες είναι παρούσα και η Eurobank ως τράπεζα, άρα θεωρητικά η τελευταία θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στις εργασίες της ασφαλιστικής.

Ζητούμενο βέβαια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος όμιλος στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- επιθυμία της Εθνικής Τράπεζας ήταν να ρευστοποιήσει την Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα, να εξασφαλίσει έσοδα σε μακροπρόθεσμη βάση και να περιορίσει τις ανάγκες της για πρόσθετα κεφάλαια.

Πάντως, η Eurolife έχει ήδη καλυφθεί κεφαλαιακά έναντι του κουρέματος των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου έως 650 εκατ. ευρώ (θα αντληθούν μέσα από τη διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης).

Η σύμπραξη Πειραιώς, ΑΤΕbank και, όπως δείχνουν τα πράγματα, Γενικής Τράπεζας φαίνεται πως θα οδηγήσει τον όμιλο στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους έως και 250 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί.

Θέμα προς ξεκαθάρισμα είναι και το κομμάτι του bancassurance στον ενιαίο (όπως δρομολογείται) όμιλο της Alpha Bank και της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς η πρώτη κάνει τις περισσότερες ασφαλιστικές της δουλειές με την ΑΧΑ και η δεύτερη με την Groupama.

Σύμφωνα με κατά καιρούς φημολογίες, οι δύο ξένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιδείξει αρχικό ενδιαφέρον για να επεκτείνουν την παρουσία τους στην εγχώρια αγορά.

Ανοιχτό επίσης παραμένει και το ζήτημα της κατοχής του 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Τράπεζα Πειραιώς (η τελευταία συνεργάζεται με δύο άλλες ασφαλιστικές στο κομμάτι του bancassurance).

Παρά τη μετοχική σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με την Ευρωπαϊκή Πίστη, η μέχρι τώρα συνεργασία τους είναι περιορισμένη σε έκταση και η ασφαλιστική ακολουθεί αυτόνομη πολιτική, επιτυγχάνοντας κερδοφόρο αποτέλεσμα και χωρίς να έχει ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v