Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2012

Σε κρίσιμη καμπή τα επιτόκια καταθέσεων

Σε κρίσιμη καμπή τα επιτόκια καταθέσεων
Το χθεσινό δελτίο τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία των επιτοκίων ήταν σαφές και επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του Euro2day.gr που είχαν δημοσιευθεί ήδη από τον Ιούλιο.

Από τα στοιχεία λοιπόν της κεντρικής τράπεζας προκύπτει πως το μέσο επιτόκιο όλων των νέων καταθέσεων σε ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από το 2,94% του Ιουνίου υποχώρησε στο 2,86% τον Ιούλιο και πήγε ακόμη πιο κάτω (2,72%) τον Αύγουστο.

Ειδικότερα για τις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών (με διάρκεια έως ένα έτος), είδαμε τα επιτόκια να ψαλιδίζονται από το 5,01% του Ιουνίου στο 4,82% τον Ιούλιο και στο 4,56% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αλλά και απλών επενδυτών που επισκέφτηκαν τα γκισέ των τραπεζών τον προηγούμενο μήνα, νέα υποχώρηση επιτοκίων είχαμε και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Και επιπλέον νέο ψαλίδι στα καταθετικά επιτόκια προθεσμίας (έως και 200-250 μονάδες βάσης) λέγεται ότι θα έχουμε εφόσον προχωρήσουν ομαλά η εκταμίευση της περιβόητης δόσης, οι συγχωνεύσεις στις τράπεζες και η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όλα αυτά ξεκινούν από τον Νοέμβριο και φτάνουν μέχρι και το Πάσχα.

Στην περίπτωση, όμως, που τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο, τότε θα μιλάμε για μια «άλλη εικόνα» και στα επιτόκια καταθέσεων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v