Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2005

Η EFG, το βραβείο, η μεταγραφή και το USD

Τι κοινό μπορεί να έχουν το βραβείο που πήρε η EFG Εurobank για τις υπηρεσίες private banking, η ”μεταγραφή” του κ. Γκίκα Χαρδούβελη σε υψηλότατη συμβουλευτική θέση για τις μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές μελέτες, και το… δολάριο;

Εκ πρώτης όψεως… καμία. Ωστόσο μια βαθύτερη ανάλυση ίσως δίνει άλλα συμπεράσματα.

Το γεγονός ότι η EFG Εurobank έλαβε διεθνές βραβείο για τις δραστηριότητες private banking αποτυπώνει όχι μόνον τη σημασία που δίνει η ίδια η τράπεζα στη διαχείριση περιουσίας μεγάλων πελατών (η οποία σαφέστατα στηρίζεται σε σωστές εκτιμήσεις και προβλέψεις περί των οικονομιών και των αγορών), αλλά και το μέτρο της επιτυχίας της ως τώρα σε συναφή θέματα.

Ωστόσο, ουδείς αλάθητος.

Kαι η αλήθεια είναι ότι τον Απρίλιο του 2002 έγινε μια πρόβλεψη που εκ των υστέρων αποδείχτηκε σημαντικότατη ”γκάφα”, αφού έγινε στο χειρότερο όπως αποδείχτηκε timing και αφορούσε το εξαιρετικά σημαντικό για μεγαλοεπενδυτές αλλά και για επιχειρήσεις νόμισμα του δολαρίου και την ισοτιμία του με το επίσης πολύ σημαντικό ευρώ.

Τότε, δηλαδή στις 11 Απριλίου 2002, σε παρουσίαση που δημοσιοποιήθηκε ευρέως, η οποία είχε τίτλο ”Διεθνής Οικονομία και αγορές” κι έφερε την υπογραφή (και την ευθύνη;) του Επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης, κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου, υπήρχε ένα τμήμα με τίτλο ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ (ΙΙ), όπου αναφέρονταν συγκεκριμένα τα εξής:

USD: Δε θεωρούμε πιθανή κάποια σημαντική (πτωτική) διόρθωση μεσοπρόθεσμα. Θετικά fundamentals μακροπρόθεσμα.

ΕUR-USD: Βραχυπρόθεσμα στερείται της δυναμικής να κινηθεί εκτός της ζώνης 0,8600-0,8850.

Κι από κάτω προστίθετο ότι ”πιθανή κάποια μικρή ενίσχυση (λ.χ. προς τα επίπεδα του 0,93) όταν οι ενδείξεις ανάκαμψης στην Ευρωζώνη γίνουν πιο πειστικές, αλλά η αφορμή για μια τέτοια κίνηση δεν είναι προς το παρόν εμφανής”.

Και πιο κάτω ακόμη, αναφέρονταν τα σημεία τεχνικής στήριξης και αντίστασης.

Φευ, η πρόβλεψη αυτή δεν θα μπορούσε να πέσει περισσότερο… έξω!!!

Περίπου από τότε το ευρώ από μια… σατανική σύμπτωση ξεκίνησε την μεγάλη ανοδική του κούρσα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο διάστημα, για να φτάσει έως και το… 1,36 έναντι του δολαρίου!!!



Κοινώς σε όλα ανεξαιρέτως τα διαστήματα στα οποία ο αναλυτής το έβλεπε ”αδύναμο”, όπως φαίνεται καθαρά αν δει κάποιος και τα διαγράμματα, το ευρώ κυριολεκτικά… εκτοξεύτηκε και το δολάριο καταβαραθρώθηκε!

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η ανάληψη αυτής της νέας υψηλής θέσης από τον κ. Χαρδούβελη, σηματοδοτεί –πέραν των ακόμη περισσότερο αυξημένων φιλοδοξιών του ομίλου στους συγκεκριμένους τομείς- και μια ”κομψή” αλλαγή ισορροπιών στους τομείς της ανάλυσης και των εκτιμήσεων, με επίκεντρο τα μακροοικονομικά (άμεσα συνδεδεμένα με τα νομίσματα), στα οποία εξάλλου ο κ. καθηγητής έχει αυξημένη γνώση και εμπειρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v