Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2012

Το Χ.Α., τα sector funds και τα νέα εργαλεία

Το Χ.Α., τα sector funds και τα νέα εργαλεία
Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια, περισσεύουν τα λόγια και λείπουν οι πράξεις.

Ακόμη και την τελευταία τριετία, όπου η χώρα παλεύει καθημερινά με τη χρεοκοπία, στην Ελλάδα «λέγονται πράγματα που δεν γίνονται και γίνονται πράγματα που δεν λέγονται», όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Γι' αυτό προκαλούν ευχάριστη έκπληξη οι ενέργειες του Χ.Α.

Τον τελευταίο μήνα, η διοίκησή του τα… αλλάζει όλα. Αθόρυβα και μεθοδικά, επαναπροσανατολίζει τη «βιτρίνα» της προς το νέο μοντέλο οικονομίας που χρειάζεται η χώρα.

Αρχικά, ανακοίνωσε αλλαγές στους δείκτες. Δημιουργεί δείκτη για εξωστρεφείς εταιρείες και δείκτη για εταιρείες με δυνατά θεμελιώδη στοιχεία, στοχεύοντας να αναδείξει την πλευρά του προϊόντος που εκτιμάται ότι θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Χθες, πάλι αθόρυβα, έβγαλε στον αέρα κάτι επίσης σημαντικό: έναν ειδικό ιστοχώρο (microsite) στην ιστοσελίδα του Χ.Α.

To “ Greek food-The story”, όπως ονομάζεται ο ειδικός ιστοχώρος, περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις εταιρείες, τα προϊόντα και τις εξελίξεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών. 

Επιδιώκει, δηλαδή, να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης των επενδυτών και προβολής των επιχειρήσεων ώστε να υποβοηθηθεί η διείσδυσή τους σε νέες αγορές και η σύναψη επιχειρηματικών και επενδυτικών συνεργασιών.

Κυρίως, όμως, επιδιώκει να βοηθήσει τις εισηγμένες και μη επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το φλέγον θέμα της ρευστότητας.

Η δημιουργία του Greek Food είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που αποκάλυψε το Euro2day (ΧΑ: Νέος δείκτης για εξαγωγικές εταιρείες) το Χ.Α. επιδιώκει, μέσω παροχής ειδικών κινήτρων, να υποβοηθήσει τη δημιουργία κλαδικού χαρτοφυλακίου επενδύσεων (sector fund), που να επενδύει σε ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων.

Ενδιαφέρον από ξένους, όπως ακούμε, υπάρχει, αλλά το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και της αγοράς δυσκολεύει τις απευθείας τοποθετήσεις. Εξ ου και η ανάγκη δημιουργίας sector fund για την ελληνική διατροφή.

Δουλειά του Χ.Α. είναι να δημιουργεί τους κόμβους προβολής των επιχειρήσεων και ενημέρωσης των επενδυτών και να παρέχει κίνητρα για τη δημιουργία επενδυτικών εργαλείων, όπως τα sector funds.

Δουλειά των επιχειρήσεων είναι τώρα να βοηθήσουν οι ίδιες τον εαυτό τους αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνονται…

ΥΓ.: Ο ευρύτερος σχεδιασμός του Χ.Α. προβλέπει την παροχή κινήτρων για δημιουργία 4-5 κλαδικών χαρτοφυλακίων επενδύσεων, που θα επενδύουν σε επιμέρους εξαγωγικούς ή εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (ενέργεια-ΑΠΕ, υποδομές κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v