Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2012

Λαϊκή: Απλό trading, ή κάτι (πολύ) παραπάνω;

Λαϊκή: Απλό trading, ή κάτι (πολύ) παραπάνω;
Στο ράλι των κυπριακών τραπεζών είχαμε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας τον προβληματισμό παραγόντων της αγοράς από το Νησί της Αφροδίτης για τη συνέχεια που θα μπορούσε να έχει.

Στην Τράπεζα Κύπρου, για παράδειγμα, ακολούθησε «ξεφούσκωμα» στο ταμπλό, με τον τίτλο να υποχρεώνεται σε μερική διόρθωση.

Αντίθετα, η μετοχή της Λαϊκής, η οποία το τελευταίο 15νθήμερο βρέθηκε από τα 4,5 στα 6,4 λεπτά, όχι μόνο διατήρησε στις τελευταίες συνεδριάσεις τα κεκτημένα, αλλά κι η άνοδος που σημείωσε την τελευταία εβδομάδα συνδυάστηκε και με πολύ μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσε το 77% των συναλλαγών του τελευταίου μήνα!

Ή αλλιώς, ο όγκος συναλλαγών στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις έχει υπερβεί τα 22 εκατ. ευρώ επί συνόλου κεφαλαιοποίησης γύρω στα 218 εκατ. ευρώ και με την πλειοψηφία των μετοχών που ανήκει στο Δημόσιο να μην «παίζει» στις αγοραπωλησίες.

Το γεγονός αυτό έχει αρχίσει να προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς για το αν πρόκειται για ένα απλό trading ορισμένων, ή αν πίσω από όλα αυτά υπάρχει… κάτι παραπάνω (βλέπε κυοφορούμενο deal κ.λπ.).

Και αυτό κόντρα στην εκτίμηση πολλών ότι η κρατικά ελεγχόμενη πλέον Λαϊκή θα επιλέξει να μην πάρει καμία ριζική απόφαση πριν από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 2013.

Στην Ελληνική Τράπεζα, τέλος (σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο), γίνεται προσπάθεια ώστε ο ελάχιστα απαιτούμενος δείκτης Core Tier 1 να μην οριστεί στο 10%, και μάλιστα από το 2013.

Γιατί μπορεί η Ελληνική να έχει ουσιαστικά το μικρότερο κεφαλαιακό άνοιγμα μεταξύ των κυπριακών τραπεζών, μετά τη φετινή αύξηση κεφαλαίου όμως που υλοποιήθηκε ο βασικότερος μέτοχός της (Κυπριακή Εκκλησία) φαίνεται να δυσκολεύεται να καλύψει μία ακόμη μεγάλη ΑΜΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v