Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2012

Η ETE, ο MSCI και η παράπλευρη ωφέλεια

Η ETE, ο MSCI και η παράπλευρη ωφέλεια
Σημαντική "παράπλευρη ωφέλεια" για την ΕΤΕ ενδέχεται να αποτελέσει η απόφαση του MSCI.

Η αγορά φοβόταν ότι, αν η Coca Cola διαγραφεί από τον MSCI Greece, εξαιτίας της δημόσιας προσφοράς και της εισαγωγής της προς διαπραγμάτευση στον LSE, o MSCI Greece θα έμενε με μία μόνο εταιρεία (ΟΠΑΠ). Ίσως και με καμία λόγω σημαντικής μείωσης των κεφαλαιοποιήσεων.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση του MSCI καθίσταται σαφές ότι ο MSCI Greece θα συνεχίσει να περιλαμβάνει, «βρέξει, χιονίσει», τουλάχιστον δύο μετοχές από την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν διαγραφεί η Coca Cola από τον MSCI Greece, θα υπάρξει αντικατάσταση από έναν τίτλο ή και από περισσότερους του MSCI Greece Small Cap.

Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση μετοχή του MSCI Greece Small Cap είναι αυτή της Εθνικής και ακολουθεί ο ΟΤΕ, μια και ο τίτλος των ΕΛΠΕ διαθέτει χαμηλότερο free float σε σχέση με τον ΟΤΕ.

Εξ ου και χθες αμέσως μετά την ανακοίνωση βγήκαν αγορές από traders στον τίτλο της Εθνικής.
Μέρος της αγοράς ποντάρει στην είσοδο του τίτλου της ΕΤΕ από καραμπόλα, στον MSCI Greece.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει τεράστια ζήτηση μετοχών ΕΤΕ από Αμοιβαία Κεφάλαια Παθητικής Διαχείρισης, που ακολουθούν τον MSCI Greece

Χωρίς να είναι γνωστό το ειδικό βάρος, που θα έχει, σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΤΕ στον δείκτη, εκτιμάται ότι εξαιτίας του rebalancing θα υπάρξει ζήτηση για περίπου 50 εκατ. μετοχές της Εθνικής.

Τόσα περίπου χαρτιά άλλαξαν χέρια, τον περασμένο Μάιο, όταν η ΕΤΕ βγήκε από τον δείκτη MSCI Greece και εισήλθε στον MSCI Greece Small Cap.

Τα στοιχεία της MSCI και της Sanford Bernstein ανέφεραν ότι για την ΕΤΕ οι συναλλαγές σε κομμάτια διαμορφώθηκαν σε 51,63 εκατ. ευρώ και η εκροή σε 96,8 εκατ. δολάρια ή 77,8 εκατ. ευρώ με την ισοτιμία του ευρώ στο 1,26.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v