Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2012

ΑΓΕΤ: «Στερεύουν» το (καθαρό) ταμείο του ομίλου…

ΑΓΕΤ: «Στερεύουν» το (καθαρό) ταμείο του ομίλου…
Η πτώση των πωλήσεων και το ζημιογόνο αποτέλεσμα της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο εννεάμηνο δεν εξέπληξε κανέναν. Άλλωστε, η εγχώρια ζήτηση έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι εξαγωγές συνοδεύονται συνήθως (λόγω μεταφορικού κόστους) από χαμηλότερα μικτά περιθώρια.

Παρ' όλα αυτά, οι ζημίες εννεαμήνου ανήλθαν στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 69,9 εκατ. ευρώ (-32,1 εκατ. πέρυσι), ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα «κάηκαν» μετρητά ύψους 29 εκατ. ευρώ (αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 25,6 εκατ. συν επενδύσεις 3,8 εκατ. ευρώ).

Αξιοσημείωτο επίσης ήταν το γεγονός πως ο εισηγμένος όμιλος ενέγραψε στο εννεάμηνο προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις 40,5 εκατ. ευρώ (έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Ο αριθμός αυτός όχι μόνο είναι πολλαπλάσιος του αντίστοιχου περυσινού, αλλά παράλληλα αποτελεί και πολύ σημαντικό ποσοστό του υπολοίπου των πελατών του ομίλου (68,665 εκατ. ευρώ)…

Παρά το δυσμενέστατο αυτό περιβάλλον, όμως, η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει αποφασίσει να μοιράσει σχεδόν 70 εκατ. ευρώ στους μετόχους της!

Έτσι, η λογιστική κατάσταση εννεαμήνου θα είναι η τελευταία που θα εμφανίζει τον όμιλο ΑΓΕΤ Ηρακλής με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μεγαλύτερα των τραπεζικών του υποχρεώσεων).

Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου τα διαθέσιμα ανέρχονταν σε 116,6 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων και του leasing δεν ξεπερνούσε στον όμιλο τα 59 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για θετικό καθαρό ταμείο της τάξεως των 57,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, την προσεχή Πέμπτη 29 Νοεμβρίου η ΑΓΕΤ Ηρακλής θα επιστρέψει στους μετόχους της 69,66 εκατ. ευρώ! Άρα από καθαρό ταμείο θα περάσει σε καθαρό δανεισμό.

Πώς μπορεί να ερμηνεύεται μια τόσο μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου σε μια περίοδο έντονα αρνητικών ταμειακών ροών και πολύ μεγάλου κινδύνου επισφαλειών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v