Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2012

Σφηνάκια για ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και Τεχνικές Εκδόσεις

Σφηνάκια για ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και Τεχνικές Εκδόσεις
ΟΛΠ: Μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ο ΟΛΠ βελτιώνοντας σημαντικά το μικτό περιθώριο κέρδους.

Ειδικότερα, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού υποχώρησαν κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (45,3 εκατ. ευρώ από 50,2 εκατ. ευρώ), με τη δαπάνη για μισθούς να μειώνεται κατά 6 εκατ. ευρώ λόγω περικοπών και αποχωρήσεων.

Έτσι το κόστος πωλήσεων μειώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ από 69,8 εκατ. ευρώ το περσινό 9μηνο και το μικτό κέρδος ανήλθε στα 16,6 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ πέρσι ή 13,5% του τζίρου.

Η εντυπωσιακή βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους στο 20,3% των πωλήσεων από 13,5% πέρσι εξανεμίστηκε από τα μειωμένα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης και από την αύξηση των εξόδων διοίκησης.

Τώρα, γιατί αυξήθηκαν κοντά 1,5 εκατ. ευρώ τα έξοδα διοίκησης, την ώρα που κόβονται μισθοί, θα πρέπει να μας το εξηγήσει η διοίκηση του ΟΛΠ...


ΜΕΤΚΑ: Παρά τη μείωση του τζίρου, η εταιρεία πέτυχε να διατηρήσει το μικτό περιθώριο κέρδους στο 22% στο γ΄ τρίμηνο, κάνοντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα EBITDA χρήσης θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ, κινούμενα εντός των προβλέψεων.

Η γρήγορη προσαρμογή της Μέτκα στο νέο περιβάλλον μετά τις εξελίξεις στη Συρία εξέπληξε ευχάριστα. Τα νέα έργα στην Ιορδανία εκτιμάται ότι θα κρατήσουν τον τζίρο του 2013 πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ και τα περιθώρια κέρδους σε ικανοποιητικά επίπεδα.


Τεχνικές Εκδόσεις: Σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών (από τα 4,1 στα 2,5 εκατ. ευρώ), αρνητικό EBITDA (-405 χιλ. ευρώ) και ζημίες 412 χιλ. ευρώ σημείωσαν οι Τεχνικές Εκδόσεις στο εννεάμηνο.

Τα ίδια κεφάλαια κατέστησαν ελαφρά αρνητικά (-217 χιλ. ευρώ) και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος της μονάδας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ταμειακές ροές ήταν θετικές, οι τόκοι εξυπηρετούνται, ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται κάτω από 800 χιλ. ευρώ («αστείο» ποσό για εισηγμένη εταιρεία, πόσο μάλλον προερχόμενη από τον χώρο του τύπου) και η διοίκηση σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά.

Σε αρκετές άλλες εταιρείες του κλάδου τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v