Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2005

Η ΕΘΝΕΧ, η αύξηση και η… απορρόφηση

Χθες σας βάλαμε ένα μικρό quiz σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, εταιρίας επενδύσεων ΕΘΝΕΧ.

Και πριν καλά καλά προλάβετε να το… διαβάσετε, ήρθε χθες και η απάντηση, τουλάχιστον κατά ένα μέρος.

Εμείς ρωτάγαμε: ”Πηγαίνει άραγε ο όμιλος της Εθνικής, που είναι και ο βασικότερος μέτοχος, ”κόντρα στο ρεύμα” που θέλει τις ΑΕΕΧ να είναι ”ντεμοντέ” και να σβήνουν η μία πίσω από την άλλη;

Ή μήπως συντρέχουν άλλοι περισσότερο ”τεχνικοί” και… τεχνοκρατικοί λόγοι για την υλοποίηση αυτής της αύξησης;”.

Η ΕΤΕ, λοιπόν, ανακοίνωσε χθες όχι μόνον την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 46,4% θυγατρικής της, αλλά και ότι ”προτίθεται να εξετάσει τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Εθνικής Χαρτοφυλακίου από την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εταιρική νομοθεσία και η νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς”, ανάλογα, λέει, με τη μετοχική σύνθεση που θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Οπότε προκύπτει ευλόγως (σε όσους δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των… κινήτρων συγχώνευσης) το ερώτημα:

Γιατί να γίνει αύξηση κεφαλαίου σε μια εταιρία που αμέσως μετά θα απορροφηθεί από τη ”μαμά” της;

Την απάντηση σε αυτό εμείς τη γνωρίζουμε. Και είναι τόσο συγκεκριμένη που καθιστά ”νομοτέλεια” και τις επόμενες αυτής της αύξησης εξελίξεις.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε κατ’ επέκταση, είναι πώς ακριβώς θα έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να αποφασίσουν τι θα κάνουν σε σχέση με την αύξηση οι λοιποί μέτοχοι της ΕΘΝΕΧ.

Διότι οι όροι της αύξησης από μόνοι τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον ΔΕΝ αρκούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v