Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 30 2012

Η αθέατη πλευρά της… «κούρσας» των λαχείων

Η αθέατη πλευρά της… «κούρσας» των λαχείων
Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές εκ μέρους των διεκδικητών που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα λαχεία.

Θυμίζουμε ότι με βάση σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στη δεύτερη φάση προκρίθηκαν:

1. Η εταιρεία Osterreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H.
2. Η σύμπραξη των εταιρειών Sisal S.p.A., Damco Energy S.A. και Damlot Α.Ε., συμφερόντων οι δύο τελευταίες του ομίλου Κοπελούζου.
3. Η σύμπραξη των εταιρειών OPAP Investment Limited, Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.a.r.l.

Πέρα από το σημαντικό και αναμφίβολα ιδιαίτερα ελκυστικό οικονομικό αντικείμενο του συγκεκριμένου διαγωνισμού, η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο suspense εξαιτίας της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του… ΟΠΑΠ.

Προφανώς η κοινοπραξία στην οποία μετέχει ως leader o Οργανισμός είναι σίγουρο ότι θα κατεβάσει προσφορά. Το αντίθετο θα ήταν άλλωστε οικονομικά και πολιτικά αδιανόητο.

Θεωρητικά, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εξίσου βέβαιο είναι πως δεν θα τρέξει… μόνη της στην κούρσα.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, ο όμιλος Κοπελούζου, δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος που έχει δείξει εδώ και χρόνια για τον χώρο των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, σε όλες του σχεδόν τις εκφάνσεις, αλλά και της συμμετοχής του σε σχήμα διεκδίκησης για τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, είναι περίπου… υποχρεωμένος να δώσει το "παρών" μαζί με την ιταλική Sisal.

Διότι ο τομέας των λαχείων είναι ελκυστικός από μόνος του, άρα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μην τον διεκδικήσει ξεχωριστά, κι εν συνεχεία να τα παίξει όλα για όλα σε μια ζαριά για την απόκτηση του ίδιου του Οργανισμού.

Άλλωστε, αν τον διαγωνισμό για τα λαχεία τον κερδίσουν κάποιοι άλλοι, αυτοί οι άλλοι θα αποκτήσουν πιθανώς προβάδισμα στη διεκδίκηση του… ΟΠΑΠ. Άρα μη συμμετέχοντας αφήνει τον δρόμο ανοικτό για ενίσχυση των αντιπάλων του εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ!

Πού στηρίζεται αυτή η εκτίμηση;

Ας πάρουμε ως πράδειγμα τη Lottomatica (που είναι στην κοινοπραξία του ΟΠΑΠ για τα λαχεία). Παρότι δεν εμφανίζεται σήμερα, είναι πιθανόν ότι θα εμφανιστεί σε δεύτερη φάση ως μέρος κάποιου από τα σχήματα που διεκδικούν τον Οργανισμό. Κι αν έχει πάρει μερίδιο στα λαχεία, θα έχει «προίκα» αυτήν τη σημαντική νίκη σε απολύτως συναφές αντικείμενο.

Σημειωτέον ότι, όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενα σχόλια της στήλης, κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, αρκεί στη νέα κοινοπραξία που θα σχηματιστεί να είναι leader (με 34% το λιγότερο) κάποιος από τους ενδιαφερόμενους που εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση.

Το ίδιο ισχύει και για τη Scientific Games (μέρος κι αυτή της κοινοπραξίας του ΟΠΑΠ για τα λαχεία), ενώ ακόμη πιο ξεκάθαρη περίπτωση είναι αυτή της Intralot, που εμφανίζεται ήδη όχι μόνο ως μέρος της κοινοπραξίας του ΟΠΑΠ για τα λαχεία, μαζί με τις δύο προηγούμενες, αλλά και ως διεκδικητής στην ιδιωτικοποίησή του.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο διεκδικητή, των λαχείων, την αυστριακή Λοταρία, οι έγκυρες πληροφορίες της στήλης λένε ότι το... ξανασκέφτηκε, δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην Ελλάδα - και άρα δεν θα υποβάλει προσφορά.

Κατά συνέπεια μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε σκληρή... μονομαχία ανάμεσα σε δύο «άλογα» για το έπαθλο των λαχείων.

Εκτός αν το ένα αποδειχτεί... κουτσό πριν καν ξεκινήσει η κούρσα!

Διότι υπάρχουν και κάποιες περίεργες διαρροές που δείχνουν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Όπως και νά 'χει, σε λίγες ώρες θα ξέρουμε.

ΥΓ.: Σημειώστε σχετικά ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάρει τα μέτρα του εξαρχής για όλα τα ενδεχόμενα. Όσοι κι αν τρέξουν τελικά στην κούρσα, είτε τρεις, είτε δύο, είτε ένας μόνος του, θα έχουν και... εμπόδιο να περάσουν, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v