Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2012

Κύπρος: Τα τραπεζικά «ανοίγματα» και η καραμπόλα…

Κύπρος: Τα τραπεζικά «ανοίγματα» και η καραμπόλα…
Σε κάτι παραπάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως θα κυμανθεί το «άνοιγμα» του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αν πέρα από τις εμπορικές τράπεζες συνυπολογιστούν και οι ανάγκες των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (συνεταιριστικές τράπεζες).

Το ύψος του ανοίγματος είναι μεγαλύτερο απ’ ότι θα ήθελαν οι παράγοντες της Κύπρου και εκτιμάται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου -μετά από την παράθεση επιχειρημάτων- η PIMCO να κατεβάσει σε κάποιο βαθμό τον πήχη κατά την τελική αξιολόγηση, τον προσεχή μήνα.

Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της Κύπρου κυμαίνεται γύρω στα 17-18 δισ. ευρώ, ακόμη και ένα δισ. ευρώ μεταβολή στο άνοιγμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος (άρα και του δημόσιου χρέους), θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, όσο μεγαλύτερες αποβούν οι ανάγκες δανειοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόσο η τρόικα θα πιέσει στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων (ή έστω προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών), με την αιχμή του δόρατος να πέφτει σε πρώτη φάση στην CYTA (θυγατρική της οποίας είναι η CYTA Hellas) και σε δεύτερη φάση στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Το ενδεχόμενο βέβαια ιδιωτικοποίησης της CYTA προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις μέσα στον ημικρατικό οργανισμό, καθώς όπως λέγεται -μεταξύ άλλων- πρόκειται για μια πολύ κερδοφόρο δραστηριότητα που τροφοδοτεί κάθε χρόνο με σημαντικότατα πλεονάσματα το κυπριακό Δημόσιο και προσφέρει πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο.

Η αντίδραση όμως της CYTA δεν φαίνεται να περιμένει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.

Αντίθετα, ξεκίνησε ήδη με απεργία διαρκείας, κόντρα την απόφαση δανειοδότησης του κράτους από τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v