Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2005

MARFIN: Το χρονικό μιας -αναμενόμενης- ανόδου

Τελικά η ”κοινή” λογική ίσως είναι ο πιο καλός χρηματιστηριακός σύμβουλος, τουλάχιστον για τους επενδυτές που θέλουν να επενδύουν σε πραγματικές αξίες, όταν αυτές δεν έχουν ακόμη ”αναγνωριστεί” από την αγορά.

Η περίπτωση της Μarfin Financial Group είναι μάλλον χαρακτηριστική. Από το εξάμηνο ακόμη η διοίκηση της εταιρίας έδινε την εικόνα των αποτελεσμάτων έτους και της αναμενόμενης μερισματικής απόδοσης, επισημαίνοντας ”κομψά”, με αριθμούς, ότι η μετοχή δεν αποτιμάται ορθά.

Στη συνέχεια άρχισαν οι ισχυρές αγορές μετοχών από μεγαλομετόχους, αφού είχαν γίνει και οι προβλεπόμενες προαναγγελίες. Κι από την άλλη, το Νοέμβριο, με τη μετοχή κάπου στα 7 ευρώ, ανακοινώθηκε η θέσπιση προγράμματος stock option για τα στελέχη της εταιρίας, με τιμή διάθεσης τα… 8,72€.

Κι όμως ουδείς αναρωτήθηκε. Σε κανένα δεν έκανε εντύπωση πώς πέρασε ένα πρόγραμμα ”επιβράβευσης” των στελεχών με τιμή ΔΙΑΘΕΣΗΣ αρκετά (έως… πολύ) υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή!!! Τόσο ”ανόητα” ήταν τα στελέχη;

Λίγο πριν βεβαίως είχε γίνει και σαφής ανακοίνωση της διοίκησης, που έλεγε ότι τα κέρδη του 2004 θα είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ και ότι θα δοθεί σημαντικότατο μέρισμα.

Οι εκτιμήσεις για το 9μηνο είχαν ήδη επιβεβαιωθεί τότε, όπως επιβεβαιώθηκαν και τα συνολικά αποτελέσματα έτους.

Τότε ουδείς ασχολείτο.

Κι έτσι αρκετοί… περισπούδαστοι της αγοράς δηλώνουν ΤΩΡΑ ”έκπληκτοι”, καθώς έμειναν απλοί παρατηρητές στην άνοδο της μετοχής από τα 7€ στα 10,6€!!!

Ξαφνιάστηκαν δηλαδή που η αγορά άρχισε να αποτιμά την εταιρία σύμφωνα με τα αποτελέσματά της !!!

Πράγμα που δεν συνέβαινε βεβαίως προ καιρού, όταν η (ίδια) αγορά δεν ήθελε να ”δει” οτιδήποτε άλλο πέρα από 5-10 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τότε κανένας δεν ενδιαφερόταν να βάλει κάτω τα νούμερα και να δει πιο προσεκτικά τα όσα ανακοινώνονταν, έστω και με την απλή ”κοινή” λογική…

ΥΓ: Εμείς πάντως -για να ευλογήσουμε και τα… γένια μας- είχαμε έγκαιρα επισημάνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την υπερεπάρκεια ρευστότητας και κεφαλαίων, αλλά και την αξιοπερίεργη αποτίμηση της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v