Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 20 2012

H ΕΒΖ και ο γόρδιος δεσμός των δανείων

H ΕΒΖ και ο γόρδιος δεσμός των δανείων
Όπως είναι γνωστό, αύριο λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το 82,3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ.

Μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Σε ποιον θα πληρώσει η ΕΒΖ βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Το 82,33% της ΕΒΖ συνεχίζει να ανήκει στην ΑΤΕ, η οποία έχει τεθεί σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης. Το αποτέλεσμα της πώλησης θα προσμετρηθεί επομένως στο εκκαθάρισμα.

Την ίδια στιγμή, όμως, με βάση τον προσωρινό διαχωρισμό, τα δάνεια που είχε χορηγήσει η ΑΤΕ στην ΕΒΖ έχουν περάσει στην Πειραιώς.

Και εδώ ξεκινά ο γόρδιος δεσμός. Και αυτό γιατί ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να αγοράσει την ΕΒΖ από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και να διαπραγματευθεί τη ρύθμιση δανείων με την Πειραιώς.

Η ΕΒΖ βαρύνεται από βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 136,7 εκατ. ευρώ (στοιχεία της 30ής/9/2012). Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της, δε, κατά την ίδια ημερομηνία, ανέρχεται σε 187 εκατ. ευρώ και ξεπερνά το κυκλοφορούν ενεργητικό.

Επομένως, το ύψος των βραχυπρόθεσμων δανείων αποτελεί κλειδί για τις οικονομικές προσφορές που θα κατατεθούν. Ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί ότι στο κυκλοφορούν ενεργητικό συμπεριλαμβάνονται και υψηλές απαιτήσεις από πελάτες, μέρος των οποίων μπορεί να κριθεί ανείσπρακτο.

Ακούμε ότι τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται προσπάθεια να εξηγηθεί αρμοδίως ότι τα δάνεια της ΕΒΖ πρέπει να παραμείνουν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με τον οριστικό διαχωρισμό, ώστε να διευκολυνθεί η πώληση.

Ας ελπίσουμε ότι έστω στο παρά ένα θα υπάρξει λύση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v