Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 27 2012

Ο Λαυρέντης και η δέσμευση 160 εκ. υπέρ Ελβετίας!

Ο Λαυρέντης και η δέσμευση 160 εκ. υπέρ Ελβετίας!
Με βάση το δικαστικό ρεπορτάζ του Euro2day, ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Proton, επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης, επανέλαβε απολογούμενος στην ανακρίτρια την πρόθεσή του να διαθέσει ποσό 160 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε λογαριασμούς του στο εξωτερικό, για αποπληρωμή και τακτοποίηση δανείων τα οποία έχουν χορηγηθεί από την Proton.

Πρόκειται, ίσως, για την πιο σοβαρή εξέλιξη στο ανοικτό μέτωπο της Proton, καθώς αν ο Λαυρεντιάδης αποδώσει 160 εκατ. ευρώ ένα μέρος της ζημίας που έχει υποστεί το Δημόσιο θα καλυφθεί.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.

Τα 160 εκατ. ευρώ, που διαπραγματεύεται ο προφυλακισθείς επιχειρηματίας, είναι καταθέσεις του σε ελβετικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη δεσμευθεί κατόπιν ενεργειών της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Πρόκειται, όπως εξηγούν νομικοί, για διοικητική δέσμευση, που δεν εξασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο ότι θα του αποδοθούν οι παραπάνω καταθέσεις στην περίπτωση όπου κριθεί ένοχος ο Λ. Λαυρεντιάδης.

Και αυτό γιατί η Ελβετία μπορεί να δεσμεύσει ως και το σύνολο των καταθέσεων για λογαριασμό της αν κρίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν τράπεζες που εδρεύουν στη χώρα για νομιμοποίηση βρόμικου χρήματος.

Για να μειωθεί ο παραπάνω κίνδυνος η ελληνική πλευρά θα πρέπει να άρει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τη διοικητική δέσμευση και να προχωρήσει σε ποινική δέσμευση των καταθέσεων Λαυρεντιάδη στην Ελβετία.

Και αυτό απαιτεί δικαστική συνδρομή.

Όσο καθυστερεί η παραπάνω ενέργεια, ο επιχειρηματίας διαπραγματεύεται για την επιστροφή των δεσμευμένων καταθέσεων, καθώς ο γρηγορότερος τρόπος να επανέλθουν και να αποδοθούν στο Δημόσιο μέσω Proton είναι η συναίνεση του ιδίου.

Αν συναινέσει εκείνος για την επιστροφή και την απόδοση των παραπάνω χρημάτων στην Proton και μειωθεί η ζημία, «ελαφραίνουν», χωρίς να απαλείφονται, οι κατηγορίες…

Εκεί παίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το παιχνίδι καθώς o επιχειρηματίας παζαρεύει να αρθεί το αξιόποινο συνολικά, κάτι που δεν αποδέχονται οι δικαστικοί που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v