Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2013

Τράπεζες: Οι επισφάλειες και το …καπέλο στις ΑΜΚ!

Τράπεζες: Οι επισφάλειες και το …καπέλο στις ΑΜΚ!
Θα ανέβει κι άλλο ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες; Και αν ναι, αυτό θα συμβεί τώρα ή το 2014, βάσει και των αποτελεσμάτων του stress test, που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος;

Το θέμα έθιξε χθες το Euro2day (Τράπεζες: Σπάνε…κοντέρ οι ΑΜΚ), σημειώνοντας ότι κλειδί αποτελούν τα επικαιροποιημένα business plans που θα καταθέσουν οι τράπεζες.

Οι διοικήσεις τους συγκλίνουν στην άποψη ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει μια και έξω, προϋπολογίζοντας και ενδεχόμενη δυσμενέστερη πορεία των επισφαλειών, σε σύγκριση με το ακραίο (δυσμενές) σενάριο της BlackRock, το οποίο ελήφθη υπ' όψιν για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Κάποιες εξ αυτών, μάλιστα, δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε υψηλότερες αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψουν και τις αυξημένες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θεωρούν ότι η πορεία των επισφαλειών, τους τελευταίους μήνες, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ακόμη πιο συντηρητικών προβλέψεων, σε σχέση με αυτές που επιβάλλει το δυσμενές σενάριο της BlackRock. Και αυτό θα αποτυπώνεται στα business plans.

Οι τράπεζες θέλουν εν όψει των συγχωνεύσεων - απορροφήσεων να… καθαρίσουν το μαγαζί.

Προτιμούν να αυξηθεί ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης τώρα και να… πάρουν υψηλότερες προβλέψεις, παρά να χρειαστεί, ενδεχομένως, νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, το 2014, με βάση τα αποτελέσματα του stress test.

Εκτιμούν, δε, ότι μια συντηρητικότερη πολιτική προβλέψεων θα είναι πιο λειτουργική και στο σκέλος της προσέλκυσης επενδυτών.

Και αυτό γιατί αν υπάρχει ανησυχία για νέες ΑΜΚ, εντός του 2014, το ήδη δύσκολο εγχείρημα κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής θα καταστεί ακόμη δυσχερέστερο.

«Ευκολότερα πείθεις το επενδυτικό κοινό να βάλει περισσότερα σε μια ΑΜΚ, που θωρακίζει κεφαλαιακά μια τράπεζα, παρά λιγότερα, με υπαρκτή, όμως, την αμφισβήτηση για το αν είναι αρκετά…», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος τράπεζας.

Από την άλλη, όμως, η συντηρητικότερη πολιτική προβλέψεων για επισφάλειες θα αυξήσει αυτόματα τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών, και δη το ύψος των ΑΜΚ, καθώς θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η καθαρή τους θέση.

Μόλις πρόσφατα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υπολογίστηκαν σε 27,5 δισ. ευρώ και νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30 δισ. ευρώ. Για το σύνολο των τραπεζών εκτιμώνται σε 40,5 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι το ΤΧΣ θα διατηρήσει απόθεμα ασφαλείας 5 δισ. ευρώ.

Αν αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, το απόθεμα ασφαλείας του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί.

Η μόνη περίπτωση να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι η υιοθέτηση επιθετικότερης πολιτικής πώλησης στοιχείων ενεργητικού.

Μένει να δούμε αν θα έχουμε εκπλήξεις

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v