Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2013

Φυσικό αέριο: Δεν αρκεί για να διώξει το μνημόνιο

Φυσικό αέριο: Δεν αρκεί για να διώξει το μνημόνιο
Πολλή κουβέντα έχει γίνει στην Ελλάδα μεταξύ τόσο πολιτικών κομμάτων όσο και απλών πολιτών, για το κατά πόσον θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε «εδώ και τώρα» το φυσικό αέριο που φαίνεται να διαθέτουμε ως χώρα.

Κάποιοι το συζητούν προκειμένου να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τη βαθιά οικονομική ύφεση. Και κάποιοι άλλοι, για «να διώξουμε την τρόικα και το μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα...

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί αυτήν την περίοδο επί τάπητος στην Κύπρο, εν όψει των συζητήσεων για ένταξη της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Και φυσικά, εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας υποστηρίζει πως θα μπορούσε μια προεκμετάλλευση του φυσικού αερίου να διώξει την τρόικα από το Νησί της Αφροδίτης το 2013!

Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτη είναι η απάντηση στην άποψη αυτή του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και μέλους του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ευαγόρου, για να μπορέσουν να υπάρξουν κάποια πρώτα έσοδα από το φυσικό αέριο θα πρέπει να προηγηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση που αναμένεται γύρω στον προσεχή Μάιο-Ιούνιο, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά μέσα στο 2014.

Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, μιλάμε για έναν χρόνο και βάλε.

Επιπρόσθετα, ο (αριστερός) κ. Ευαγόρου έσπευσε να χαμηλώσει κι άλλο τον πήχη των προσδοκιών, σημειώνοντας πως, αν για παράδειγμα, δημιουργήσουμε μια εταιρεία εκμετάλλευσης, την εισαγάγουμε στη συνέχεια σε ένα χρηματιστήριο και προσπαθήσουμε να πουλήσουμε κάποιο μερίδιό της, τότε το όλο εγχείρημα θα επηρεαστεί και από την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, όπου βέβαια υπάρχει πρόβλημα.

Σχολιάζοντας τώρα τη θέση του κ. Λιλλήκα (για έξοδο από το μνημόνιο μέσα από την άμεση εκμετάλλευση του φυσικού αερίου), ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, με σκοπό να τους υφαρπάξουμε την ψήφο;».

ΥΓ.: Να σημειωθεί πως η Κύπρος βρίσκεται πολύ πιο μπροστά στο ζήτημα των ερευνών φυσικού αερίου από την Ελλάδα, καθώς εμείς βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα βήματα της διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v