Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 25 2013

Σφηνάκια για Nutriart, Μαΐλλη και Alpha

Σφηνάκια για Nutriart, Μαΐλλη και Alpha
NUTRIART: «Καλή η συμφωνία, αλλά άργησε μερικούς μήνες».

Έτσι περιγράφουν τραπεζικά στελέχη τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Nutriart, του βασικού της μετόχου, οικογένειας Δαυίδ και των πιστωτριών τραπεζών.

Βάσει αυτής, οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν δάνεια ύψους 40 εκατ. ευρώ και ο βασικός μέτοχος δάνεια προς την εταιρεία 22 εκατ. ευρώ.

Eπιπρόσθετα, ο δανεισμός της Nutriart θα μειωθεί κατά 13 εκατ. ευρώ επιπλέον, καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι έναντι ισόποσου δανείου η νέα Proton θα λάβει ως αντάλλαγμα το 50% του ακινήτου Λασκαράτου στη Θεσσαλονίκη.

Και αν όλα αυτά μειώνουν τον δανεισμό της εταιρείας στα 55 εκατ. ευρώ, το αρνητικό είναι ότι ΔΕΝ μπαίνει φρέσκο χρήμα στην εισηγμένη.

Η συμφωνία προβλέπει οι μεν τράπεζες να δώσουν νέα δάνεια ύψους 5 εκατ. ευρώ και ο βασικός μέτοχος 13 εκατ. ευρώ.

Μόνο που ο βασικός μέτοχος τα 13 εκατ. ευρώ τα έχει βάλει ήδη στην εταιρεία. Άρα τα φρέσκα είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ.

Χρήματα που θα αρκούσαν πέρσι το καλοκαίρι, όταν και υπήρξε αρχική συμφωνία, αλλά τώρα ΔΕΝ αρκούν, καθώς η Nutriart έχει δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.


ALPHA - ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μικρή παράταση έλαβε η τυπική ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ ανά μετοχή.

Ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση έως τις 18 Ιανουαρίου, θα χρειαστούν τελικά μερικές εβδομάδες ακόμη, καθώς απομένουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η Alpha και θα καλύψει η Credit Agricole δεν μετατρέπεται υποχρεωτικά σε μετοχές και επομένως δεν προσμετράται στα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Alpha για να ανεβάσει το Core Tier I στο 6%.

Οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα ή να μετατρέψουν τις ομολογίες σε μετοχές ή να ζητήσουν την αποπληρωμή τους.


ΜΑΪΛΛΗΣ: Νέο μέτοχο έχει από χθες η Μαΐλλης. Η The Seaport Group Europe, εταιρεία που ανήκει στο The Seaport Group LLC Delaware, απέκτησε το 5,98% του μετοχικού κεφαλαίου της Μαΐλλης. Πωλητής η Principal Insurance Life, η οποία είχε κεφαλαιοποιήσει τα δάνειά της όπως και οι ελληνικές τράπεζες.

Το σύνολο σχεδόν των ξένων που είχαν μετοχοποιήσει τα δάνειά τους έχουν ρευστοποιήσει σε χαμηλές τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v