Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2013

Κύπρος:Ξέπλυμα χρήματος, Λαϊκή και... εντυπώσεις!

Κύπρος:Ξέπλυμα χρήματος, Λαϊκή και... εντυπώσεις!
Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, με τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο σε πλήρη εξέλιξη και την Pimco να καταθέτει την έκθεσή της για τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, οι Ευρωπαίοι σηκώνουν ψηλά τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Αυτό το Σαββατοκύριακο τη σκυτάλη πήρε ο αντίπαλος της Μέρκελ για την καγκελαρία, Πιρ Στάινμπρουκ. Ευθέως δήλωσε ότι για να πει «ναι» στο πακέτο διάσωσης η κυβέρνηση του νησιού, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα του ξεπλύματος χρήματος.

Ανάλογες τοποθετήσεις έχουν γίνει από το σύνολο, σχεδόν, των ηγετών της Ευρώπης αλλά και από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες που μάλιστα φτάνουν στο σημείο να απαιτούν την πρόσληψη ξένων συμβούλων ώστε να εποπτεύουν τις διαδικασίες!

Από την πλευρά της, η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι έχουν γίνει έλεγχοι από το ΔΝΤ για το κατά πόσον τηρούνται οι όροι των συνθηκών που έχει υπογράψει για το συγκεκριμένο θέμα, και πιστοποιήθηκε ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες.

Ωστόσο, στο νησί υπάρχουν και αυτοί που επισημαίνουν ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία όλα μετράνε. Στέκονται ιδιαίτερα στο μάλλον... ακατανόητο γεγονός πως στο τιμόνι της Λαϊκής η κυβέρνηση επέλεξε να τοποθετήσει ως πρόεδρο τον Ανδρέα Φιλίππου. Ανθρωπο που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε μια πολύ «ιδιαίτερη» περίοδο. Τότε που η Κύπρος κατηγορήθηκε ότι έγινε το «πλυντήριο χρήματος» για το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Η ιστορία γνωστή και έχει καταγραφεί στον διεθνή τύπο. Στη Λευκωσία, την περίοδο όπου ο ΟΗΕ είχε επιβάλει εμπάργκο στο καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας έφταναν από το Βελιγράδι αεροσκάφη «γεμάτα» δολάρια και γερμανικά μάρκα και από εκεί διαχέονταν προς διάφορες κατευθύνσεις. Και αυτά σε μια περίοδο όπου ο κ. Φιλίππου είχε κομβικό εποπτικό ρόλο…

Μάλιστα, παλαιότερα, ο ίδιος ο κ. Φιλίππου, μιλώντας στους Financial Times, είχε παραδεχθεί ότι εταιρείες-βιτρίνες δημιουργήθηκαν προκειμένου να παραβιάσουν το εμπάργκο του ΟΗΕ. Δικαιολόγησε την τότε «ανοχή» υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτών των εταιρειών το γιουγκοσλαβικό κράτος κατάφερε να επιβιώσει και να ταΐσει τον λαό του.

Πώς θα πείσεις έτσι, έστω για τις... καλές προθέσεις, αναρωτιούνται στο νησί, και μάλλον δεν έχουν άδικο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v