Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 27 2013

"Κερατάς και δαρμένος" ο Ζερβός της ΔΕΗ;

Κερατάς και δαρμένος ο Ζερβός της ΔΕΗ;
«Και κερατάς και δαρμένος». Με την αγοραία αυτή έκφραση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός θέλησε να περιγράψει τη θέση της δημόσιας επιχείρησης αναφορικά με τα ελλείμματα στην αγορά ενέργειας και τον ρόλο που διαδραματίζει η ΔΕΗ.

Η έκρηξη του επικεφαλής της επιχείρησης ήρθε στο πάνελ του Athens Εnergy Forum 2013, όταν δέχτηκε κριτική από εκπροσώπους της αγοράς για τις πρακτικές της ΔΕΗ να συμψηφίζει το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, αντί αυτές να κατανέμονται αναλογικά σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρισμού.

Με άλλα λόγια, ο κ. Ζερβός ήθελε να πει ότι η ΔΕΗ είναι αυτή που προσφέρει την όποια ρευστότητα της αγοράς, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού. Εν τέλει όμως καλείται να απολογηθεί για την αδυναμία των καταναλωτών να πληρώνουν τους λογαριασμούς.

Η απάντηση ήρθε από τον Ντίνο Μπενρουμπή, εκπρόσωπο της Protergia, ο οποίος σημείωσε απλώς ότι η ΔΕΗ, εκτός από την υπερδεσπόζουσα θέση στην παραγωγή, διατηρεί το μονοπώλιο στην προμήθεια προς τους καταναλωτές με μερίδιο 98%. Το αν θέλει να διατηρεί το μονοπώλιο ή όχι είναι άλλη συζήτηση, αν και το βαθύ κράτος της ΔΕΗ είναι υπέρ του μονοπωλίου, όπως και κάποια κόμματα. Έτσι, από τη στιγμή που διατηρεί το μονοπώλιο, τότε θα υφίσταται και τις επιπτώσεις από αυτό.

Πάντως, να σημειωθεί ότι για τις πρακτικές της ΔΕΗ στην εκκαθάριση της παραγωγής οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το σκεπτικό ότι η ΔΕΗ, αγοράζοντας από ιδιώτες ηλεκτρικό για να το πουλήσει στους καταναλωτές, χωρίς όμως να τους πληρώνει, στην ουσία επιδοτεί άτοκα τις επενδύσεις της, σε βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών. Έτσι η έκρηξη του κ. Ζερβού μάλλον την προσφυγή είχε στόχο.

Τέλος, μη θεωρηθεί ότι η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι διαφωνούν σε όλα. Υπάρχουν και κοινές θέσεις, όπως η κατάργηση είσπραξης τελών, φόρων και του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού.

Αλλά δεν είναι στο χέρι κανενός να γίνει κάτι τέτοιο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v