Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 25 2013

Οι ανέλεγκτες χρήσεις και το μαξιλάρι των εσόδων

Οι ανέλεγκτες χρήσεις και το μαξιλάρι των εσόδων
Παρά την γκρίνια για την πορεία των εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει «καβάτζες» στην περίπτωση όπου τα έσοδα αποκλίνουν του στόχου.

Μία από αυτές θα είναι το outsourcing στις ελεγκτικές εταιρείες των ανέλεγκτων φορολογικά χρήσεων για τις επιχειρήσεις.

Με μία νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να κλείσουν ανέλεγκτες χρήσεις λαμβάνοντας πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου από τους ορκωτούς.

Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά προς το παρόν απορρίπτεται καθώς στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν να δουν την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες.

Είναι, όμως, μία από τις δύο - τρεις πολύτιμες εφεδρείες που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο.

Μέσω της ρύθμισης θα μπορούσαν να συλλεγούν πρόσθετα έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά για τις χρήσεις 2009 και 2010, ενώ υπάρχουν και αρκετές που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση για χρήσεις ως και το 2008.

Η εφαρμογή του μέτρου χορήγησης φορολογικού πιστοποιητικού από τους ελεγκτές που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρσι (για τη χρήση 2011) είχε αν μη τι άλλο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η φορολογική συμμόρφωση ανήλθε στο 92%, οι φορολογικές αναμορφώσεις αυξήθηκαν σημαντικά και το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 850 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη χρήση του 2010.

Και όλα αυτά παρότι απαιτούνται βελτιώσεις στη νομοθετική διάταξη ώστε να αρθεί η υποχρέωση ο φορολογικός έλεγχος να διενεργείται αποκλειστικά από τον ορκωτό που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις.

Πέραν της αδιαφάνειας που ενέχει η παραπάνω ρύθμιση, αυξάνει και το κόστος για τις επιχειρήσεις, μια και δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στην αγορά για να λάβουν καλύτερη οικονομική προσφορά ως προς τη χρέωση του φορολογικού ελέγχου.

Και οι έξι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες υπογράφουν το 85% των 5.000 ελεγχόμενων επιχειρήσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v