Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2013

Ο τραγέλαφος (και η διαπλοκή) με τις συμβάσεις

Ο τραγέλαφος (και η διαπλοκή) με τις συμβάσεις
Για όσους δεν το θυμούνται, στις αρχές του Φλεβάρη κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που αφορούσε την υποχρεωτική αποκάλυψη επιχειρηματικά «απόρρητων» συμβάσεων σε υποψήφιους αγοραστές κρατικών εταιριών που πρόκειται να πουληθούν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως διότι υπήρξε έντονη αντίδραση μεταξύ βουλευτών, όχι μόνο της μείζονος αντιπολίτευσης (που ούτως ή άλλως δεν θέλει τις αποκρατικοποιήσεις) αλλά και μεταξύ βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ θρυλείται ότι αντιδράσεις -περισσότερο… χαμηλόφωνες- υπήρξαν και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας!

Ως αιτία ετέθη το θέμα των «εθνικών απορρήτων» σε σχέση με αμυντικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει κρατικές βιομηχανίες του χώρου.

Εντούτοις, οι κακές γλώσσες του πολιτικού παρασκηνίου έλεγαν απερίφραστα ότι οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως τον… ΟΠΑΠ κι έφερναν ως παράδειγμα τις πολυάριθμες συμβάσεις και «παραρτήματα» που ο τελευταίος έχει υπογράψει με την Intralot του κ. Κόκκαλη.

Συμβάσεις που παρά τον θόρυβο που είχε προκληθεί ουδέποτε έφτασαν στην ελληνική Βουλή, με την επίκληση του επιχειρηματικού απορρήτου και των «σκληρών» ρητρών εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει ο Οργανισμός με την Intralot.

Τότε, δηλαδή στις 5 Φεβρουαρίου, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είπαν ότι η τροπολογία θα επανέλθει στη Βουλή «σύντομα». Όπως αποδείχτηκε, όμως, χρειάστηκαν πάνω από 20 μέρες.

Τόσο «σύντομα».

Στη νέα μορφή της η τροπολογία περιλαμβάνει εξαίρεση για τα εθνικά απόρρητα (παρότι έτσι κι αλλιώς η προηγούμενη δεν αφορούσε εθνικά, αλλά επιχειρηματικά απόρρητα) καθώς επίσης και βαριές ποινές (πολυετή φυλάκιση και μεγάλα πρόστιμα), στην περίπτωση που κάποιος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ή άλλο πρόσωπο που εμπλέκεται στη διαδικασία προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του υλικού.

Φευ! Ούτε αυτήν τη φορά κατάφερε να… παραμείνει στη Βουλή. Αποσύρθηκε εκ νέου με την αιτιολογία ότι ενσωματώθηκε, ως μη όφειλε, σε… άσχετο «επείγον» νομοσχέδιο. 

Εν τέλει ξανακατατέθηκε για τρίτη φορά σε... νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος.

Να δούμε αν θα "μακροημερεύσει" ή θα αποσυρθεί ξανά ώστε να κατατεθεί σε άλλο άσχετο νομοσχέδιο.

Προφανώς, κάποιους εκ των αρμοδίων εντός και πέριξ της Βουλής ουδόλως τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ έχουν κληθεί να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές έως τις 5 Απριλίου, ή ότι η τρόικα μας ψέγει για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.

Και παίζουν πινγκ πονγκ με την τροπολογία ωσάν να μη γνωρίζουν ότι το θέμα είναι επείγον.

Τα καμώματα όμως αυτά η αγορά δεν τα καταπίνει αμάσητα ούτε τα βλέπει με αδιαφορία. Πολλοί μιλούν ήδη για άρωμα διαπλοκής, που δυστυχώς ξεπερνά τα όρια των κομματικών γραμμών, αλλά και για παροχή προστασίας σε πρόσωπα που είχαν παίξει ρολό στην κατάρτιση των «απόρρητων» συμφωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v