Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Παρ 8 Μαρ

Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ: Δύο… «πονηρά» ερωτήματα

Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ: Δύο… «πονηρά» ερωτήματα
Δύο ενδιαφέροντα και πονηρά ερωτήματα διατυπώνει η αγορά σε σχέση με τη νέα σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου και την ευρύτερη υπόθεση της ιδιωτικοποίησης:

1. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες ότι η διάρκεια της σύμβασης που προτίθεται να υπογράψει ο ΟΠΑΠ με την Intralot μάλλον… ξεπερνά τα 3 χρόνια, που αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Αντίστοιχη αίσθηση δημιουργεί στους πολύ παρατηρητικούς και η ίδια η ανακοίνωση του Οργανισμού. Διότι σε αυτήν αναφέρεται ότι η σύμβαση «διαμορφώνεται σε τρία έτη, περίοδος μετά την οποία η εταιρία θα έχει δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί ή να καταγγείλει…».

Τι σημαίνει αυτό;

Μήπως σημαίνει ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι στην πράξη 3+2 έτη (όπως από καιρό έχει γράψει το Euro2day.gr) όπου στο τέλος της τριετίας ο ΟΠΑΠ θα έχει δικαίωμα να την επαναδιαπραγματευθεί, ή να την καταγγείλει και να αρχίσει το…ψάξιμο και την υλοποίηση ενός νέου συστήματος;

Γιατί αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε θα πρέπει να παραταθεί στην πράξη ακόμη 1,5-2 χρόνια η σύμβαση με την INLOT.

Κοντολογίς, αρκετοί εκτιμούν ότι η πραγματική διάρκεια της σύμβασης δεν είναι 3 χρόνια αλλά… 5 !

Είναι άραγε έτσι; Θα το μάθουμε πολύ σύντομα


2. Το δεύτερο ερώτημα που θέτουν κάποιοι… κακεντρεχείς είναι αν τελικά ο ΟΠΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω αυτής της συμφωνίας…, χρηματοδοτούν την ΙΝΛΟΤ για να… αγοράσει, εις βάρος βέβαια όλων των άλλων διεκδικητών.

Τα νούμερα είναι μεγάλα, για να λέμε την αλήθεια. Στο τέλος του 2011, επί διοικήσεως Σπανουδάκη, ο ΟΠΑΠ υπέγραψε με την Intralot «κοντράτο» με βάση το οποίο θα λαμβάνει για τα επόμενα 5 χρόνια 23+22+22+22+21 εκατ. ευρώ, για τη συντήρηση και την αντικατάσταση των monitors του. Σύνολο 110 εκατ. ευρώ.

Κατά την εκτίμηση της αγοράς, με τη νέα συμφωνία θα προστεθούν άλλα 25-30 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια, άρα το άθροισμα θα είναι πλέον στη περιοχή των… 250 εκατ. ευρώ.

Προσφάτως, δε, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και με πωλητή πάλι το ΤΑΙΠΕΔ, η Intralot εξασφάλισε μία ακόμη ασφαλή ροή εσόδων, καθώς μετέχει με ποσοστό 16,5% στην κοινοπραξία που πήρε τα κρατικά λαχεία, κι επιπροσθέτως θα είναι και βασικός προμηθευτής της!

Κι εδώ, όπως και στο νέο συμβόλαιο με τον ΟΠΑΠ, μιλάμε για «σίγουρα» έσοδα, τα οποία προσφέρονται για προεξόφληση (δηλαδή εξασφάλιση χρηματοδότησης) αλλά και για τη «συσπείρωση» ευρύτερου σχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v