Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2013

Οι επενδύσεις, το Κατάρ και ο… Πρίγκηψ

Οι επενδύσεις, το Κατάρ και ο… Πρίγκηψ
Πολλή κουβέντα γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει από το εξωτερικό πολλές και συμφέρουσες επενδύσεις.

Πολύς λόγος επίσης έχει γίνει την τελευταία διετία για τις προθέσεις του Κατάρ σχετικά με μια σειρά επενδυτικά ζητήματα της χώρας. Πολλοί θεωρούν το πλούσιο εμιράτο κομβικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ άλλοι προχωρούν σε πικρόχολα σχόλια και σε ανέκδοτα για πρίγκιπες.

Εμείς λοιπόν, από την πλευρά μας, ρωτήσαμε γνωστό Έλληνα επιχειρηματία το πόσο «δύσκολοι» είναι οι άνθρωποι του Κατάρ όταν επενδύουν σε ξένες χώρες και μας απάντησε: «Αυτοί ζητούν στο εξωτερικό πολύ λιγότερα πράγματα από αυτά που οι ίδιοι προσφέρουν στους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο Κατάρ».

Και συνέχισε: «Σε πλησιάζουν λοιπόν από ένα σημείο και μετά και σου λένε πως αφού πουλάς στη χώρα τους θα πρέπει να αφήσεις και κάποιου είδους αντισταθμιστικά οφέλη, δηλαδή με κάποιον τρόπο να επιστρέψεις χρήματα στη χώρα τους.

Στη συνέχεια σου παραχωρούν έναντι αστείου τιμήματος χώρο για να χτίσεις το δικό σου εργοστάσιο, το οποίο θα λειτουργεί μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος εργασίας, καθώς οι μετανάστες που θα δουλεύουν σε αυτό αμείβονται πολύ χαμηλότερα από τις πενιχρές αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων.

Τέλος, σου δίνουν τη δυνατότητα απαλλαγής από οποιονδήποτε φόρο εισαγωγής αν υλοποιείς στο Κατάρ έστω και μικρό μέρος της παραγωγής, ενώ τα προϊόντα που θα παράγεις στο Κατάρ μπορούν να εξαχθούν ελεύθερα και χωρίς κανέναν δασμό σε άλλα τρία γειτονικά κράτη με τα οποία το Κατάρ έχει συνάψει σχετική συμφωνία.

Επενδύοντας λοιπόν στο Κατάρ, πέρα από τη ζήτηση που σπαρταράει, έχεις δωρεάν γήπεδο, πολύ χαμηλό εργατικό κόστος και αδασμολόγητη πρόσβαση των προϊόντων σου σε τέσσερις χώρες».

Αυτά για να αντιληφθούν ορισμένοι πώς παίζεται το παιχνίδι της προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό, ή πόσο δύσκολο είναι να φέρεις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ή αλλιώς πόσο δύσκολο είναι το έργο εκείνων που επιμένουν να επενδύουν στην Ελλάδα και δεν έχουν… άλλου είδους «προσβάσεις» στο ελληνικό (παρα)κράτος!

ΥΓ.1: Φανταζόμαστε πως στο Κατάρ δεν θα κινδυνεύει η επένδυσή σου κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, ή ακόμη πως η επένδυση δεν θα σέρνεται για χρόνια και χρόνια μέχρις ότου αποφασίσει το… τοπικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΥΓ.2: Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα θα μπορούσε να «πουλήσει» στο εξωτερικό χωρίς μεγάλη έκπτωση μόνο δραστηριότητες που σχετίζονται με υποδομές, με εξαγωγικές δραστηριότητες, με τον τουρισμό και με τη γεωγραφική θέση της. Για όλα αυτά απαραίτητο το μεγάλο discount…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v