Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2013

Σφηνάκια για την ακτοπλοΐα, εμπόρους και Πλαίσιο

Σφηνάκια για την ακτοπλοΐα, εμπόρους και Πλαίσιο
Ακτοπλοΐα - τράπεζες: Η πρόσφατη πώληση από την Attica Group Superfast VI σε εταιρεία που διαχειρίζεται καζίνο πάνω σε πλοία δεν πρέπει να… ενθουσίασε τις τράπεζες. Και αυτό γιατί το πλοίο πουλήθηκε κάτω από την τιμή που το είχε αποτιμημένο στα βιβλία της η επιχείρηση.

Στην περίπτωση του Superfast VI, το ανεξόφλητο μέρος του δανείου ήταν χαμηλότερο από το τίμημα πώλησης και ως εκ τούτου και το δάνειο εξοφλείται και ρευστότητα μένει στο ταμείο της.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο κανόνας. Ισχύει μόνο για περιπτώσεις παλαιών πλοίων, που πρόλαβαν να κάνουν απόσβεση στις καλές εποχές, όπως, για παράδειγμα, τα Superfast.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ύψος των ανεξόφλητων δανείων που έχουν οι ακτοπλοϊκές ξεπερνά τις τρέχουσες τιμές αγοράς.

Και αυτό σημαίνει ότι οι υποθήκες που διαθέτουν οι τράπεζες είναι αυτήν τη στιγμή… κάτω από το νερό. Δηλαδή, τα δάνεια είναι υποκαλυμμένα και θα πρέπει ή να πάρουν πρόσθετες καλύψεις ή να σχηματιστούν προβλέψεις.

Το σίγουρο είναι ότι οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις αξίας πλοίων, από τους ανεξάρτητους εκτιμητές, θα συνυπολογίζουν την τελευταία πώληση. Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι τράπεζες.


ΠΛΑΙΣΙΟ: Με αξιοπρόσεκτη ρευστότητα και διαθέσιμα που αγγίζουν τα 45 εκατ. ευρώ, η εταιρεία δείχνει να έχει ευχέρεια κινήσεων σε ό,τι αφορά μελλοντικές επενδύσεις.

Προχωρά ωστόσο με προσεκτικά βήματα σε in house μικρής έκτασης δαπάνες, μια και θεωρεί ότι η εποχή δεν προσφέρεται για θεαματικές κινήσεις. Ο κ. Γεράρδος αποκλείει δε τις εξαγορές, εξηγώντας ότι ζυγίζει κάθε φορά αν το αποτέλεσμα θα είναι προσθετικό ή έστω καλύτερο, από το να υποστηρίξει επενδύσεις εντός του υφιστάμενου οργανισμού. Και καταλήγει πως σήμερα, που έχει εξαφανιστεί ο αλλοτινός ανταγωνισμός, δεν υπάρχει καν η πίεση για τέτοιες κινήσεις.


ΕXPORT GATE: Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο, τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ελληνικών προϊόντων, πραγματοποιείται σήμερα η παρουσία της πύλης Διεθνούς Δικτύωσης των Ελλήνων Εξαγωγέων.

Πέρα από την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Export Gate, που δημιούργησε η Eurobank σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και η παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, αλλά πάνω από όλα οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και στην ευρωζώνη αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Κι αυτό γιατί οι απορίες είναι πολλές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v