Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2013

Η ΙΝΛΟΤ, τα δάνεια και η άσκηση που δεν βγαίνει!

Η ΙΝΛΟΤ, τα δάνεια και η άσκηση που δεν βγαίνει!
Σε τέσσερις κορυφαίες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες έχει αναθέσει η Intralot να ενεργήσουν ως σύμβουλοι στην πιθανή άντληση δανειακών κεφαλαίων μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το άκουσμα μιας τέτοιας είδησης «έμπλεξε» κάποιους στην αγορά, οι οποίοι νόμισαν πως ο όμιλος ζητά μετρητά για να «χτυπήσει» τον ΟΠΑΠ. Ωστόσο, μάλλον για αναχρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων δανείων δείχνει να πηγαίνει το θέμα.

Και εξηγούμεθα: Πόσο εύκολο όμως είναι ο ελληνικός όμιλος να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2012 (τελευταία διαθέσιμα), η Intralot χρωστούσε στις τράπεζες πάνω από 500 εκατ. ευρώ (489,2 εκατ. μακροπρόθεσμα και άλλα 28,4 εκατ. βραχυπρόθεσμα), όταν το ταμείο της ήταν 118 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στο εννεάμηνο του 2012 η εισηγμένη είχε αυξήσει σημαντικά τον καθαρό τραπεζικό της δανεισμό, καθώς: α) σημείωσε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 11,2 εκατ. ευρώ και επιπλέον

β) κατέβαλε στους μετόχους της μερίσματα ύψους 17,86 εκατ. ευρώ.

Τέλος πάντων, ο δείκτης χρέους προς EBITDA της εταιρείας δείχνει να είναι… κάπως «βαρύς», ιδίως για μια εταιρεία που έχει έδρα στην Ελλάδα.

Άλλωστε, ακόμη και οι πλέον ισχυροί και εξαγωγικοί ελληνικοί όμιλοι «ιδρώνουν» στις μέρες μας, προκειμένου οι ξένες τράπεζες να τους μετακυλίσουν τα υπάρχοντα δάνειά τους. Πού να ζητήσουν να πάρουν και νέα!

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Κατά πόσον η εταιρεία αυτή μπορεί να αντλήσει επιπλέον δύο ή τρεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα της χρειαστούν προκειμένου να εξαγοράσει τον ΟΠΑΠ, και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι θα διεκδικήσει τον Οργανισμό σε συνεργασία με άλλον κεφαλαιακά ισχυρό εταίρο;

Γιατί, αν υποθέσουμε πως θα διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ μόνη της, τότε ο πήχης ανεβαίνει πολύ παραπάνω....

Οπότε;

ΥΓ.: Δεν έχουμε «κάνει την άσκηση» (είναι δύσκολο άλλωστε) το αν το αίτημα για άντληση πρόσθετων δανείων συνοδεύεται με το σενάριο συγχώνευσης ΟΠΑΠ και Intralot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v