Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2013

ΚΥΠΡ:Η αναδιάρθρωση και οι νέοι μέτοχοι από Ρωσία

ΚΥΠΡ:Η αναδιάρθρωση και οι νέοι μέτοχοι από Ρωσία
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προάλλες από την κυπριακή Βουλή, είναι ξεκάθαρο.

Πρώτα γίνονται wipe οut οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι μιας προβληματικής τράπεζας και μετά, εφόσον αυτό δεν είναι αρκετό, «μπαίνει χέρι» στους υπόλοιπους πιστωτές.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup.

Nέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, δεν θα είναι οι παλαιοί μέτοχοι της, αλλά οι.... μεγαλοκαταθέτες της που θα λάβουν νέες μετοχές, σε αντάλλαγμα της συνεισφοράς τους, που αναμένεται να φτάσει έως και το 40%.

Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της «νέας» Τράπεζας Κύπρου θα περάσει σε... ρωσικά χέρια, αφού Ρώσοι είναι και οι περισσότεροι λεφτάδες από το εξωτερικό.

Το αν το ποσοστό αυτό θα είναι αθροιστικά και πλειοψηφικό, μένει να αποδειχτεί. Ούτε ο Χαμαιλέων δεν τολμά να το προεξοφλήσει, γνωρίζοντας το πάθος του κυπριακού κατεστημένου για την δική τους «Εθνική» τράπεζα.

Το βέβαιο είναι όμως ότι αυτή η εξέλιξη θα προβληματίσει πολύ έντονα την κυπριακή κοινή γνώμη. Ειδικά σε σχέση με τις δηλώσεις περί διατήρησης «μιας μεγάλης κυπριακής τράπεζας».

Γιατί το πόσο «κυπριακή» θα είναι στο μέλλον (εάν και εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα) μένει πλέον να αποδειχτεί στη πράξη!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v