Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2013

Τράπεζες: «Τσουνάμι», κινδυνολογία & οι διαφορές

Τράπεζες: «Τσουνάμι», κινδυνολογία & οι διαφορές
Στη δίνη του μεγάλου project των ανακεφαλαιοποιήσεων παρασύρθηκαν χθες οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές, καταγράφοντας βαριές απώλειες

Είναι γεγονός ότι οι πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες θα γίνουν οι σχετικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων δημιουργούν εύλογες πιέσεις, δεδομένου και του τεράστιου αριθμού νέων μετοχών που θα εκδοθούν. Άρα το φαινόμενο δεν είναι αξιοπερίεργο.

Ωστόσο, η πτώση των τραπεζικών τίτλων χθες συνοδεύτηκε και από άκρατη δυσμενή φημολογία, που μπορεί να επηρεάσει άσχημα την όλη προσπάθεια.

Σε αυτό φαίνεται ότι βοήθησε και η υπόθεση ETE-Eurobank, που το τελευταίο 24ωρο φαίνεται να θρέφει άγρια σενάρια άκρατης κινδυνολογίας.

Διότι φτάσαμε στα να ακούγεται ακόμη και το δήθεν ενδεχόμενο επιβολής του «κυπριακού μοντέλου» (δηλαδή του… κουρέματος) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με υποτιθέμενο «θύμα» τη Eurobank.

Περί αυτού, το μόνο που έχει να δηλώσει η στήλη είναι ότι πρόκειται για ανοησίες. Στην Ελλάδα υπάρχει το ΤΧΣ, το οποίο διαθέτει ήδη όσο χρήμα χρειάζεται για την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περνάνε σαν ψιλά γράμματα κι ορισμένες -σημαντικές- διαφορές που υπάρχουν από τράπεζα σε τράπεζα και παίζουν ρόλο.

Ένα στοιχείο είναι αν η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης ξεκινά με την τράπεζα να έχει καθαρή θέση ή όχι.

Το δεύτερο στοιχείο είναι αν υπάρχει… σιρμαγιά. Αν δηλαδή υπάρχει κάποιος ισχυρός μέτοχος, που είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό της συνολικής αύξησης.

Το τρίτο σημείο αφορά το απόλυτο μέγεθος της αύξησης. Με άλλα λόγια, δεν είναι το ίδιο να ψάχνεις για ποσά 100-200 εκατ. και  για… δισεκατομμύρια.

Αποφεύγοντας τις… παρεξηγήσιμες συγκρίσεις, θα χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, μια μικρή τράπεζα, την Attica Bank, που φαίνεται να ξεκινά με δυνατά «χαρτιά» σε αυτά τα επιμέρους στοιχεία.

Πρώτον, έχει καθαρή θέση, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δεύτερον, έχει βασικό μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο δεσμεύεται να καλύψει το 50% της αύξησης (σε μετοχές και Cocos), ήτοι 200 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, πρακτικά πρέπει να βρεθούν μόλις 200 εκατ. ακόμη, σχεδόν ισόποσα σε μετοχές και Cocos, προκειμένου να καλυφθεί σε ποσοστό 100% από ιδιωτικά κεφάλαια η αύξηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα είναι περίπατος, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία. Κάθε άλλο. Περίπατος δεν είναι για καμία τράπεζα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Άλλες όμως ξεκινούν από χειρότερη κι άλλες από καλύτερη αφετηρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v