Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2013

Επέλαση "εξειδικευμένων"... πολιτευτών στη ΔΕΗ

Επέλαση εξειδικευμένων... πολιτευτών στη ΔΕΗ
Μετά τον ΛΑΓΗΕ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προωθούνται διαδικασίες για αλλαγές και στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, της ανεξάρτητης εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προ καιρού συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για κατανομή των... οφικίων περιελάμβανε και τον Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

Μόνο που σύμφωνα με τον νόμο και τις κοινοτικές οδηγίες, το πρώτιστο στις περιπτώσεις αυτές αφορά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του διαχειριστή από τη μητρική εταιρεία (ΔΕΗ) και της επιστημονικής - επαγγελματικής επάρκειας των οργάνων του, λόγω του σημαντικού ρόλου που έχουν οι διαχειριστές στη λειτουργία της αγοράς, και στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

Έτσι, στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του εποπτικού συμβουλίου. Τα μέλη του τελευταίου ορίζονται από το Δημόσιο και τη μητρική εταιρεία, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί η ανεξαρτησία τους και η εξειδικευμένη πείρα στα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γίνουν λοιπόν αλλαγές στο Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ, θα έπρεπε προηγουμένως να αλλάξουν τα μέλη του εποπτικού, γιατί αυτά που υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, δεν ήταν διατεθειμένα «να συνεργαστούν».

Οι παραιτήσεις του προέδρου και τριών μελών του εποπτικού (Χρ. Ορφανόγιαννης [πρόεδρος], Δημ. Μπουσδέκης, Ρ. Αικατερινάρη και Γ. Αγγελόπουλος) κοινοποιήθηκαν στην εποπτεύουσα ΡΑΕ στις 20 Φεβρουαρίου. Την επομένη κοινοποιήθηκαν στη ΡΑΕ και τα ονόματα των αντικαταστατών τους. Η ΡΑΕ με απόφασή της τον Μάρτιο, πλέον, εγκρίνει τυπικώς την ανεξαρτησία των προταθέντων, έτσι όπως ορίζει ο νόμος, αλλά ζητάει από τη ΔΕΗ «να τεκμηριώσει εγγράφως και αναλυτικά την πλήρωση της υποχρέωσης του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 106 του Νόμου, περί ύπαρξης εξειδικευμένης εμπειρίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στα πρόσωπα των μελών του εποπτικού συμβουλίου».

Τα γράφουμε όλα αυτά γιατί δυστυχώς από τα στοιχεία βιογραφικών που γνωρίζουμε ορισμένα από τα νέα μέλη του εποπτικού του ΑΔΜΗΕ έχουν βιογραφικά άσχετα (για να είμαστε επιεικείς) με θέματα λειτουργίας και διαχείρισης δικτύων, ηλεκτρικών αγορών κ.λπ.

Το χειρότερο, προέρχονται από την αστείρευτη δεξαμενή των πολιτευτών και των αποτυχόντων βουλευτών. Επιτέλους, δεν καταλαβαίνουμε τι κερδίζει η ΔΗΜΑΡ με την τοποθέτηση του αποτυχόντα υποψηφιίου της σε νησιωτικό νομό, βάζοντάς τον στο εποπτικό του ΑΔΜΗΕ.

Σιγά το πόστο και τα προνόμια. Όμως, θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία ενός σημαντικού οργανισμού, τον ρόλο του οποίου δεν γνωρίζουν ούτε και πρόκειται να μάθουν ποτέ.

Επιπλέον, προκαλούν σοβαρούς λόγους ακυρότητας σε αποφάσεις του οργάνου, εφόσον τα πρόσωπα κριθούν ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις του νόμου.

Εν πάση περιπτώσει, όλα θα γίνουν πιο απλά αν δοθούν στη δημοσιότητα τα βιογραφικά των νέων μελών του εποπτικού συμβουλίου. Θα το τολμήσει κανείς;

Δε νομίζουμε, γιατί συνέχεια έχει η τοποθέτηση νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, θέση που... ζεσταίνεται για πολιτευτή, της Ν.Δ. αυτήν τη φορά, με ειδικότητα στη συγγραφή δοξαστικών κειμένων υπέρ Αντώνη Σαμαρά, από την εποχή ακόμη της… ΠΟΛ.ΑΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v