Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2013

Κύπρος: Ο εισαγγελέας, τα 4 δισ. και η… παγωμάρα

Κύπρος: Ο εισαγγελέας, τα 4 δισ. και η… παγωμάρα
Παγωμάρα έπεσε χθες σε μεγάλο μέρος του κυπριακού κατεστημένου, που προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις τεράστιες πολιτικές και διοικητικές ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.

Ως γνωστόν, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είτε δεν είδε, είτε δεν άκουσε, είτε… δεν σήκωνε το τηλέφωνο, ενόσω εξελισσόταν η καταστροφή.

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης είτε ασχολείτο με την εκδίωξη του Βγενόπουλου, είτε έψαχνε τον Χριστόφια, αλλά δεν τον έβρισκε.

Κι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, που… επιβραβεύτηκε για τη θητεία του στην -ολοσχερώς κατεστραμμένη ως αποδείχτηκε- Λαϊκή με τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας(!), αναγκάστηκε να παραιτηθεί μέσα σε λιγότερο από… 30 μέρες!

Ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μάλλον προσπαθεί ακόμη να ξεχάσει την απίστευτη απόφαση του πρώτου Eurogroup για κούρεμα όλων των καταθέσεων, που ο ίδιος φαίνεται να προκάλεσε!

Σχεδόν ταυτόχρονα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για δανεικά και αγύριστα πολιτικών, με κύριο πρωταγωνιστή την «αγαπημένη» του κυπριακού κατεστημένου Τράπεζα Κύπρου, αλλά και εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιων «τυχερών» που συνδέονται με το εγχώριο κατεστημένο κι έβγαλαν μεγάλα ποσά από τις κυπριακές τράπεζες την τελευταία στιγμή.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο ότι μέρος αυτού του κατεστημένου προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα για να μεταθέσει τις ευθύνες και την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

Χθες όμως, με δηλώσεις του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Πέτρος Κληρίδης τάχθηκε εναντίον του διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, σημειώνοντας καυστικά ότι δεν διαφαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα προς διερεύνηση κι ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει και η αστυνομία!

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών, με τη σύσταση των οποίων συμφωνεί, όπως είπε, δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, ξεκαθαρίζοντας ποιος έχει τελικά την αρμοδιότητα στην απόδοση ευθυνών.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν η δήλωσή του ότι επιβάλλεται συνεργασία μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης, διότι «η ασυνεννοησία που υπήρχε φόρτωσε στον λαό 4 δισ. ευρώ»!

Όπως ενδεχομένως θα έχετε ήδη καταλάβει, ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κύπρο είναι Αρχή ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία και με μεγάλο κύρος.

Μπορεί δε ο ίδιος να μην έχει βγάλει ακόμη επίσημο πόρισμα για την πορεία της χώρας προς την καταστροφή (άλλωστε, όπως είπε, η σχετική έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες), από τις δηλώσεις του όμως που παρουσιάζει η στήλη, ειδικά δε την τελευταία, φαίνεται πως έχει ήδη «συναίσθηση» όχι μόνο του τι συνέβη αλλά και του τι… εξακολουθεί να συμβαίνει στη χώρα.

ΥΓ.: Οι πληροφορίες ότι το κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου μάλλον θα ξεπεράσει ακόμη και το 50%, κι ότι τα κλειδωμένα ποσά (που φτάνουν στο 90% των χρημάτων) δεν πρόκειται να ξεκλειδώσουν πιθανώς μέχρι και τον… Σεπτέμβριο δείχνουν πως το μέγεθος της καταστροφής στην Κύπρο ίσως ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v