Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 16 2013

Πιθανή αναβολή επιλογής μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco

Πιθανή αναβολή επιλογής μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco
Δεν είναι μόνο το ΤΑΙΠΕΔ που μεταθέτει συνεχώς τις ημερομηνίες κατάθεσης προσφορών (βλέπε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ).

Το παράδειγμά του μιμούνται και εκτός Ελλάδος οντότητες, όπως η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή η ΒΡ και η Socar.

Η μετάθεση ημερομηνίας αφορά στην επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο του κοιτάσματος στην Ευρώπη, έργο για το οποίο διαγκωνίζονται τα σχέδια των αγωγών ΤΑΡ, με διέλευση από την Ελλάδα, και Nabucco, που αφήνει εκτός τη χώρα μας.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το Μπακού, το τέλος Ιουνίου που είχε οριστεί για την επιλογή του προτιμητέου αγωγού μάλλον θα πάρει παράταση προς τα μέσα Ιουλίου. Ως αιτία της αναβολής αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τον μεγάλο όγκο των ντοκουμέντων που έχουν καταθέσει οι δύο κοινοπραξίες των σχεδίων αγωγών, τα οποία δεν προλαβαίνουν να μελετήσουν όσο πρέπει οι αρμόδιοι της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ, προκειμένου να καταλήξουν σε αξιόπιστες αξιολογήσεις.

Ωστόσο οι κακές γλώσσες λένε ότι η παράταση κρίθηκε απαραίτητη ώστε η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, αλλά κυρίως η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, που μέσω της κρατικής Socar έχει πρωτεύοντα ρόλο στα της επιλογής του αγωγού, να... μανατζάρουν τις τεράστιες πιέσεις που υφίστανται με τη μορφή κυρίως πολιτικού λόμπινγκ από κυβερνήσεις.

Ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Αυστρίας, με κοινή τους επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν την παρέμβασή της υπέρ του Ναμπούκο, καθώς από τις χώρες του σχεδιάζεται να διέλθει ο αγωγός.

Στο τέλος Μαΐου, εξάλλου, οι υπουργοί Ενέργειας των ίδιων χωρών θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Βουκουρέστι για την προώθηση του Nabucco, ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να ενεργοποιήσουν και την Τουρκία υπέρ του ίδιου αγωγού, τη στιγμή που αδιαμφισβήτητη είναι και η στήριξή του από τις ΗΠΑ.

Όσο για τη στήριξη του ΤΑΡ, μόλις τελευταία άρχισε η έντονη δραστηριοποίηση της ελληνικής πλευράς, με επίσκεψη στο Μπακού του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα αρχικά και στη συνέχεια του ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η επίσκεψη Σαμαρά στο Μπακού προετοιμάζεται για την Κυριακή, ενώ πέρυσι επισκέφθηκαν το Μπακού ο πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα αλλά και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ιταλίας, η οποία παρά την κυβερνητική κρίση διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της το θέμα του αγωγού ΤΑΡ.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και της σημασίας το γεγονός ότι η κρατική αζέρικη εταιρεία Socar, που είναι το «μακρύ χέρι» του καθεστώτος Αλίγιεφ, είναι από τις υποψήφιες για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και αναμένεται να καταθέσει δεσμευτική προσφορά στις 29 Μαΐου.

Έτσι, όπως εκτιμούν παράγοντες που είναι σε θέση να βαθμολογούν τις κινήσεις στη σκακιέρα των αγωγών, σημαντικό ρόλο στην απόφαση της επιλογής μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco θα παίξει και η αντιμετώπισή της από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως, όπως λένε οι ίδιοι, σε περίπτωση που η αζέρικη εταιρεία δεν καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ τότε τα πράγματα για τον ΤΑΡ δεν θα είναι και τόσο καλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v