Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2013

Οι τράπεζες, οι ΑΜΚ & η επιστροφή των καλών ξένων

Οι τράπεζες, οι ΑΜΚ & η επιστροφή των καλών ξένων
Μπορεί να αποτελέσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το μέσο για την επιστροφή των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα στο Χ.Α.;

Στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, που έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς, εκτιμούν ότι τα funds θα μπουν στις ΑΜΚ και θα επιστρέψουν, μετά από τριετή αποχή, στο Χ.Α.!

Στηρίζουν, δε, την εκτίμησή τους όχι μόνο στο υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου ορίζοντα κατά τις παρουσιάσεις των εγχώριων τραπεζών, αλλά και στις μέχρι τώρα δεσμεύσεις συμμετοχής.

Για παράδειγμα, οι ξένοι μακροπρόθεσμου ορίζοντα θέλουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Alpha κατά προτίμηση μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Γίνεται ως εκ τούτου αντιληπτό ότι η ΑΜΚ της Alpha καθίσταται «στοίχημα» όχι μόνο για τις υπόλοιπες τράπεζες αλλά και για το Χ.Α.

Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε στην ιδιωτική τοποθέτηση θα υπάρξει αυξημένη συμμετοχή από εγχώριους και ξένους και θα επιτευχθεί ο στόχος ευρείας διασποράς που επιδιώκει η Alpha.

Η επιτυχία και της ιδιωτικής τοποθέτησης (με δεδομένο ότι η αύξηση για το 10% είναι εγγυημένη από τους αναδόχους) με ικανοποιητική συμμετοχή ξένων θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αγορά.

Πρώτον, λόγω της ίδιας της επιστροφής των μακροπρόθεσμου ορίζοντα ξένων παικτών που θα αποτελέσει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης. Και δεύτερον λόγω της βελτίωσης του κλίματος και της παρεπόμενης διάχυσης του ενδιαφέροντος.

Για παράδειγμα, κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν δεσμεύσει αξιοσημείωτα κεφάλαια για την ιδιωτική τοποθέτηση της Alpha, αν δεν πάρουν τον μέγιστο αριθμό των μετοχών για τις οποίες δέσμευσαν κεφάλαια, είναι πιθανόν να δεσμεύσουν υψηλότερα κεφάλαια στις ΑΜΚ άλλων τραπεζών (Εθνική και δευτερευόντως Πειραιώς, μια και η δεύτερη έχει και η ίδια σύμβαση εγγύησης κάλυψης).

ΥΓ.: Προς το παρόν, οι ξένοι που αγοράζουν τραπεζικούς τίτλους από το ταμπλό είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, ως επί το πλείστον hedge funds με σχετικά μικρό υπό διαχείριση ενεργητικό, τα οποία κυνηγούν υψηλές αποδόσεις και επομένως είναι διατεθειμένα να αναλάβουν υψηλό κίνδυνο.

ΥΓ.ΙΙ: Τα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές (Emerging Funds) και δεν ακολουθούν δείκτες (passive funds) περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που βλέπουν ζεστά τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v