Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 21 2013

Τράπεζα Κύπρου: Εξυγίανση σε... slow motion

Τράπεζα Κύπρου: Εξυγίανση σε... slow motion
Διαβάζουμε στον κυπριακό τύπο (ιστοσελίδα Stockwatch) πως «η Κεντρική Τράπεζα κατέληξε στον οίκο ο οποίος θα προχωρήσει στην αξιολόγηση του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου μετά την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά ο διορισμός του δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο στην Κεντρική Τράπεζα για να εγκρίνει το σχετικό κονδύλι»!

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν κενωθεί τρεις θέσεις στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν καλυφθεί.

Επίσης, η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί είναι πως τα τραπεζικά πράγματα στην Κύπρο όχι μόνο δεν τρέχουν, αλλά αντίθετα βαδίζουν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς…

Κωλυσιεργίες και δυσλειτουργίες μεταξύ κυβέρνησης, Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται πως ευθύνονται για την όλη κατάσταση.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η δήλωση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κόμματος του νυν προέδρου της Δημοκρατίας) ότι «σε καμία χώρα του κόσμου, μια τράπεζα δεν μένει, παρά μερικές μέρες κάτω από τον νόμο περί εξυγίανσης».

Και η κατάσταση αυτή στην Τράπεζα Κύπρου κρατάει ήδη δύο μήνες και κινδυνεύει να κρατήσει κάμποσο ακόμη.

Μάλιστα, η τράπεζα δεν διαθέτει ακόμη διευθύνοντα σύμβουλο. Έχοντας οι πολιτικοί αποκλείσει συλλήβδην όλους όσοι έχουν χρηματίσει σε κάποια υψηλή θέση σε κυπριακή τράπεζα (έχουν, δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη), αναζητούν CEO από το εξωτερικό.

Όπως μάλιστα έγραψε και το Euro2day.gr την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ των υποψηφίων ήταν τόσο ο κ. Τάκης Αράπογλου (επέλεξε να περιοριστεί στη θέση του μέλους του Δ.Σ.), όσο και ο κυπριακής καταγωγής Μιχάλης Κολακίδης (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank), που όμως δεν έχουν θητεύσει σε κυπριακή τράπεζα.

Ενώ, δηλαδή, η «εκ των έσω» γνώση της κυπριακής πραγματικότητας θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα προσόντα ενός υποψήφιου CEO, η έμφαση δίνεται σε άξιους μεν τραπεζίτες, οι οποίοι όμως ΝΑ ΜΗ γνωρίζουν από μέσα την αγορά! (Τουλάχιστον ο κ. Κολακίδης λόγω καταγωγής, αλλά λόγω της δραστηριοποίησης στην Κύπρο της Eurobank, λογικά διαθέτει μια αρκετά καλή γεύση της τοπικής αγοράς.)

Ακόμη όμως και να ανακοινωθεί σύντομα ο νέος CEO της Τράπεζας Κύπρου, αναμένεται με ενδιαφέρον η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου, όπου οι μέτοχοι (όπως θα έχουν προκύψει μετά την απορρόφηση της «καλής Λαϊκής» και της μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές) θα κληθούν προφανώς να εγκρίνουν το «προσωρινό» διοικητικό συμβούλιο που ορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα.

Κύκλοι πάντως της αγοράς εκτιμούν πως δύσκολα αναμένεται να γίνει κάποια σημαντική ανατροπή δεδομένων, καθώς για τον ορισμό του Δ.Σ. ελήφθησαν υπόψη και οι θέσεις προσώπων (δικηγόρων κ.ά.) που εκπροσωπούσαν κάποιους μεγάλους καταθέτες του Συγκροτήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v