Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2005

Η ”διαφάνεια” εισηγμένων και θεσμικών επί τάπητος

Την... τιμητική τους όμως είχαν στην ίδια συζήτηση και θέματα που άπτονται της διαφάνειας και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Φανταστείτε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών, κ. Ν. Μπέρτσος, δέχτηκε ότι θα βοηθούσε τον κλάδο του (δεδομένης της καχυποψίας που έχει επικρατήσει μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών) να ληφθούν κάποια μέτρα που θα διασφαλίζουν στον επενδυτή των θεσμικών ότι θα είναι πιο αυστηρά τα όρια στις επενδύσεις που κάνουν οι θεσμικοί στις άλλες εταιρίες (περιλαμβανομένης και της μητρικής) των ομίλων με τους οποίους συνδέονται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης, έθιξε όχι μόνο το θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών (ακόμη και σε επίπεδο δημόσιων εγγραφών) αλλά και το θέμα των ... ”ανεξάρτητων μελών” στα περισσότερα διοικητικά συμβούλια. Η ιδέα του να προτείνονται ανεξάρτητα μέλη στις εταιρίες από την Ένωση Θεσμικών και το ΣΜΕΧΑ είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, αφού θα διασφάλιζε ότι τα ανεξάρτητα μέλη δεν θα είναι κάποιος δικηγόρος ή κάποιοι φίλοι και συνεργάτες του βασικού μετόχου.

Γενικότερα το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης φάνηκε να απασχολεί όλους τους παριστάμενους, παρότι μάλλον δεν έχουν τις ίδιες απόψεις. Τουλάχιστον οι περισσότεροι κατανοούν ότι υπάρχει ”έλλειμμα” που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κι αυτό είναι παρήγορο.

Όπως παρήγορο είναι και το γεγονός ότι σύντομα μάλλον θα πάψουμε να έχουμε δύο ενώσεις εισηγμένων. Απ’ ό,τι καταλάβαμε στη συζήτηση η συνένωση του ΣΕΙΣΕΤ και της ΕΕΕΧΑ είναι θέμα χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v