Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2005

H ΜΕVACO, τα ”χλωρά” και τα.. ”ξερά”

Πρόσφατα αναφερθήκαμε στη Mevaco με αφορμή τη μεταβίβαση της συμμετοχής στη Mevapower. Και δικαίως, αφού τα στοιχεία που αρχικά ανακοίνωσε η εταιρία ήταν εντελώς ελλιπή.

Σήμερα, όμως, έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι άλλο. Η εταιρία με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση 17.745.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η καθαρή της θέση με βάση τα ΔΛΠ είναι 23.054.478 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρία διαπραγματεύεται στο 75% των ιδίων κεφαλαίων της!

Κι αυτό ενώ τα ποσοστά αύξησης στοn τζίρο, στα μικτά κέρδη, στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά. Αλλά και στο bottom line, δηλαδή στα κέρδη μετά από φόρους για το α΄ τρίμηνο, ξεπερνούν το 30% στα ενοποιημένα αποτελέσματα και το 70% στα εταιρικά!

Όσο για τις υποχρεώσεις, μιλάμε για σύνολο 8,44 εκατ. ευρώ, ποσό μικρό σε σχέση με τα κεφάλαιά της, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ”και ισοδύναμα” για το τέλος του τριμήνου έφτασαν τα 1,9 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί η εταιρία αποτιμάται με αυτό τον τρόπο στην αγορά.

Η πρώτη απάντηση σίγουρα έχει να κάνει με τη μικρή εμπορευσιμότητα της μετοχής. Μια δεύτερη ίσως έχει να κάνει με το μικρό μέγεθος της εταιρίας, αλλά και με θέματα πληρότητας στην ενημέρωση όπως αυτά που θίξαμε πρόσφατα.

Σήμερα μια μικρή εισηγμένη πρέπει να καταβάλλει συστηματική προσπάθεια (ναι, ενδεχομένως και μακροχρόνια) ώστε να ”πείσει” το επενδυτικό κοινό για την αξία της, ενώ το… μέγεθος όπως και να το κάνουμε… μετράει.

Αυτά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι επιχειρηματίες.

Ως τότε θα λέμε για τα ”ξερά” και τα… ”χλωρά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v