Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2005

Τα ΔΠΧΠ και οι εκτιμήσεις της ”τρέχουσας αξίας”

Μπορείτε εύκολα να χαρακτηρίσετε τη στήλη ολίγον... ”γρουσούζικη” γι’ αυτό που θα επισημάνει, αλλά πρέπει να το κάνουμε.

Τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) αποτελούν σημαντική βελτίωση, πλην όμως δεν αποτελούν ”φάρμακο για πάσα νόσο”, ιδίως στην ελληνική πραγματικότητα.

Ένα θέμα είναι γενικό και αφορά το κατά πόσον ορισμένες παραδοχές που έγιναν από τις εισηγμένες στο τρίμηνο –το οποίο δεν ελέγχεται από ορκωτούς- θα ανατραπούν στο εξάμηνο, το οποίο ελέγχεται από ορκωτούς.

Το δεύτερο είναι πιο ειδικό, πλην όμως ενδέχεται να αποδειχτεί εξαιρετικά κρίσιμο. Σειρά εισηγμένων βελτίωσε αισθητά την καθαρή της θέση, λόγω της αποτίμησης παγίων στοιχείων και ακινήτων που κατέχει στις τρέχουσες αξίες.

Το ερώτημα, που δεν απαντάται εύκολα, είναι ποιοι και πώς (ή, αν προτιμάτε, πόσο εμπεριστατωμένα) έκαναν την εκτίμηση αυτών των ”τρεχουσών αξιών”.

Προσοχή, λοιπόν, διότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι όλες οι εισηγμένες μπήκαν στο κόπο (και στα έξοδα) να προσλάβουν εκείνους τους ”εκτιμητές” που θα μπορούσαν να εγγυηθούν αξιοπιστία.

Κάποιοι ίσως χρησιμοποίησαν πιο ”φθηνές” και πιο... ”βολικές” λύσεις!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v