Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2005

Πιλάβιος: Δεν ξεχνιούνται οι παλιές... αγάπες!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη δημιουργία νέων Eταιριών Eπενδύσεων Xαρτοφυλακίου στην ελληνική αγορά. Σίγουρα το γεγονός ότι έχει εμπειρία δεκαετιών στο χώρο αυτό, ως διαχειριστής και διευθύνων, παίζει το ρόλο του.

Την Τρίτη, επανέλαβε την ευχή να συγκροτηθούν εταιρίες αυτού του τύπου (άλλωστε η νέα νομοθεσία δίνει σημαντικά κίνητρα), ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι κατά την άποψ;h του έγιναν δύο μεγάλα λάθη στο συγκεκριμένο χώρο.

Πρώτον, ότι οι περισσότερες εταιρίες ”στήθηκαν” για να ωφελούνται οι συνδεδεμένες ΑΕΠΕΥ από την προμήθεια διαχείρισης! Έτσι οι εταιρίες επενδύσεων δεν αγόραζαν ίδιες μετοχές για να κλείσουν τα discounts, αφού κάτι τέτοιο θα μείωνε το ενεργητικό, και άρα τις προμήθειες (που ήταν ποσοστό επί του... ενεργητικού) των συνδεδεμένων ΑΕΠΕΥ! Ένα κλασικό παράδειγμα ”σύγκρουσης συμφερόντων”, όπως είπε, που τώρα προσπαθεί να καταπολεμήσει η Κεφαλαιαγορά με τις διατάξεις που περνάει.

Δεύτερο ”λάθος” θεωρεί τη μαζική έξοδο των τραπεζών από το χώρο, μέσω συγχώνευσης των ΑΕΕΧ, κάτι που προσέφερε μεν φορολογικό όφελος για τις τράπεζες (όπως επισήμαναν άμεσα οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι), πλην όμως είχε και άλλο λόγο. Οι τράπεζες, όπως είπε ο κ. Πιλάβιος, είχαν μεγάλα ποσοστά σε μεγάλες ΑΕΕΧ, κάτι που τώρα με τα ΔΛΠ θα σήμαινε μεγάλη αυξομείωση στα ενοποιημένα αποτελέσματα, ανάλογα με την πορεία των χρηματιστηριακών κερδών ή απωλειών των ΑΕΕΧ.

Εν τούτοις, κατά τον κ. Πιλάβιο η συγκρότηση ΑΕΕΧ εκ νέου ”συμφέρει” και τις τράπεζες -”είναι πολλά τα έμμεσα και άμεσα ωφέλη” ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΑΕΕΧ δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος- γι’ αυτό και, όπως είπε, ελπίζει προσεχώς να δει νέα σχήματα.

Κι εμείς το ίδιο, διότι σύντομα θα είμαστε η μοναδική χώρα που ΔΕΝ θα έχει ... οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων. Οι ΑΕΕΧ κοντεύουν να μας... τελειώσουν και αν κοιτάξετε την πορεία των μεριδίων στα μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού, θα δείτε ότι δεν... αισθάνονται καθόλου καλά τελευταία!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v