Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2005

Κανονισμός, νεράκι και... κρασάκι

Πλησιάζει η ώρα για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του Χ.Α. (και να δημιουργηθεί η Διεθνής Αγορά στη Σοφοκλέους), και ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει… ”νεράκι στο… κρασάκι” μας!

Το σχετικό κείμενο έχει δοθεί για διαβούλευση και δεν περιλαμβάνει κατ’ αρχάς το κριτήριο της εμπορευσιμότητας και της διασποράς στην επιλογή των ”διεθνών μετοχών” του Χ.Α.(!), που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση (άνω των 100 εκατ. ευρώ) είναι το μόνο κριτήριο έως την πρώτη ”αναθεώρηση” που θα γίνει ύστερα απο 6 μήνες!

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα δοθεί ”πίστωση χρόνου” σε κάποιες μεγάλες εταιρίες (κρατικού και μη… ενδιαφέροντος) να αυξήσουν την εμπορευσιμότητά τους, για να μη μείνουν στην… απέξω και υποστούν τις συνέπειες...

Πάντως, το πόσο ακριβώς ”νεράκι” θα μπεί γενικώς στο ”κρασί” των αρχών θα φανεί και από τα ποσοστά άνω των οποίων θα κρίνεται επαρκής η εμπορευσιμότητα και η διασπορά των μετοχών μιας εταιρίας, προκειμένου να περιλαμβάνεται στη α΄ κατηγορία του Χ.Α., τα οποία έχουν προς το παρόν προσδιοριστεί στο 15%...

Αξίζει να διαβάσετε το πλήρες κείμενο που δημοσιεύεται στο σχετικό άρθρο του euro2day.gr. (έγγραφο doc στο Συνοδευτικό Υλικό), ώστε να δείτε όλες τις προτεινόμενες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των αγορών του Χ.Α.

Άκρως ενδιαφέροντα σημεία είναι εκείνα που αφορούν στην αγορά ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών (τη... γ΄ κατηγορία), αλλά και η μείωση των προϋποθέσεων ενημέρωσης στην Κύρια Αγορά, που θα επέλθει σε σχέση τουλάχιστον με τις αυξημένες υποχρεώσεις των εταιριών της Διεθνούς Αγοράς.

ΤΟ Χ.Α. έκανε την κίνηση, να δούμε τώρα πώς θα αντιδράσουν οι ποαράγοντες της αγοράς, καθώς διάφορα συμφέροντα θίγονται.

Ελπίζουμε να μην καταλήξει το κρασί... νεράκι απιονισμένο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v