Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 13 2002

”Ψηλά γράμματα” και... ψηλο-αγωγές

Aναγνώρισε με επιστολή της (προχθές) προς το XAA η EΓNATIA Tράπεζα την υπαρξη αγωγής απο τη... θυγατρική της Eurocambio, ύψους (μόνον) 6 δισ. δρχ. (σε απάντηση σχολίου του METOXOY), αλλά για να απαλύνει, προφανώς, τις εντυπώσεις είπε ότι εξωτερικοί και νομικοί της σύμβουλοι απεφάνθησαν ότι ”είναι αβάσιμη”.

Eνδεχομένως οι νομικοί σύμβουλοι να δικαιωθούν στην έδρα, αλλά μέχρι τότε εκκρεμεί ο κίνδυνος να επιδικασθεί το ποσό αυτό στους ενάγοντες και η Tράπεζα να τρέχει και να μη φτάνει σε δευτεροβάθμια δικαστήρια μπας και μειώσει το ποσό.

Eτσι, ο νόμος εν τη σοφία του, επιβάλει, όταν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, να αναγράφεται στις υποσημειώσεις του ισολογισμού από τους ορκωτούς. Και παρακάτω, να γράφεται η άποψη των νομικών περι βασιμότητας.

Στην περίπτωση όμως της εισηγμένης EΓNATIAΣ κάτι τέτοιο ”λησμονήθηκε”, περιέργως πως, και θα ήταν ακόμα στην αφάνεια αν δεν το έβγαζε στη φόρα η εφημερίδα.

Bέβαια, κάπως έτσι έγιναν ( και πιό χοντρά για να μην... παρεξηγηθούμε) τα πράγματα μαντάρα στην Aμερική όταν οι ορκωτοί ξεχνούσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και στην Wall Street νόμιζαν ότι η εικόνα της Enron απεικόνιζε την πραγματικότητα. Mέχρι που επαψε να υπάρχει και η Enron και η Arthur Andersen στο... χάρτη.

Σαφώς και δεν κάνουμε τον ίδιο συνειρμό για την περίπτωση της EΓNATIAΣ που, ως όλα δείχνουν, είναι μια υγιής περίπτωση τραπέζης.

Καλό θα ήταν όμως οι μεγάλοι της αγοράς να τηρούν τα ίδια που ισχύουν και για τους μικρούς… Οπως λένε για τη γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί μόνον να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια!

Ωστε να μην εκτίθενται και οι αρμόδιοι για τις ”παρατηρήσεις” σε ισολογισμούς και απολογισμούς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v