Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2005

Τα μέτρα Πιλάβιου για Τ+3 και οι χρηματιστές

Σκληρή ”μάχη” αναμένεται να γίνει σήμερα, με κεντρικό σημείο τις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει νωρίς το απόγευμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξης Πιλάβιος.

Πρόθεση του κ. Πιλάβιου είναι να ανακοινώσει μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της χρήσης του γνωστού Τ+3 ως μεθόδου μόχλευσης κεφαλαίων ή, αν το προτιμάτε πιο απλά, ως τρόπου εξοικονόμησης κάποιου... ”αέρα”!

Η κίνηση αυτή του πρόεδρου της Ε.Κ. μαθεύτηκε στο χρηματιστηριακό κύκλωμα και έχει ήδη προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση σημαντικής μερίδας χρηματιστών.

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η μερίδα θα φανεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΜΕΧΑ, που επιδιώκεται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το πρωί (ίσως και να έχει συγκληθεί ήδη όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές).

Δεν αποκλείεται να δούμε ”εντυπωσιακές” συνδικαλιστικές κινήσεις, που δεν είχαμε ξαναδεί στο συγκεκριμένο -τον χρηματιστηριακό δηλαδή- χώρο, καθώς ορισμένοι χρηματιστές θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνει ”ταφόπλακα” στις εταιρίες τους.

Το βέβαιο είναι ότι ένα μέτρο αυτού του είδους, που θα αποτρέψει εφεξής τη χρήση του Τ+3 ως μεθόδου μόχλευσης (κάτι που γίνεται σήμερα αν οι μετοχές που αγοράζονται πουληθούν πριν εκπνεύσει ο συγκεκριμένος χρόνος), θα πλήξει τους τζίρους ορισμένων ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιριών μικρού και μεσαίου μεγέθους, ίσως δε για ορισμένες το πλήγμα να είναι καταλυτικό.

Από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου βέβαιο ότι τέτοιου είδους μέτρα υφίστανται στο εξωτερικό. Άλλο τόσο βέβαιο είναι ακόμη ότι θα πληγούν κάποιες περιφερειακές μετοχές που ”στηρίζουν” τις διακυμάνσεις και την εμπορευσιμότητά τους σε τέτοιου είδους μόχλευση.

Ο κ. Πιλάβιος, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει το ”ξεκαθάρισμα” της αγοράς.

Το θέμα είναι να μην το παρακάνει…

Περισσότερα κατόπιν της συνέντευξης!

Υ.Γ.: Ανακοινώσεις για... πρόστιμα μην περιμένετε. Αυτά πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v